Evenimentul Zilei > Justitie > Alpinistul Ovidiu Popescu va fi trimis în judecată. Și-a dus fiica pe munte și a văzut cum a luat-o avalanșa
Alpinistul Ovidiu Popescu va fi trimis în judecată. Și-a dus fiica pe munte și a văzut cum a luat-o avalanșa

Alpinistul Ovidiu Popescu va fi trimis în judecată. Și-a dus fiica pe munte și a văzut cum a luat-o avalanșa

Alpinistul Ovidiu Popescu a trăit o dramă în 2017 și acum va trebui să dea explicații în fața judecătorilor.

Alpinistul Ovidiu Popescu, tatăl care și-a văzut fiica omorâtă de o avalanșă în Masivul Retezat, a fost trimis în judecată. Tragedia s-a produs în anul 2017. Victime i-au căzut Dor Geta Popescu, în vârstă de 14 ani și Erick Gulacsi, în vârstă de 13 ani.

Parchetul General a remis, marţi, un comunicat de presă. Se arată că procurorii de la Secţia penală au trimis în judecată un inculpat, precum şi o persoană juridică (o asociaţie constituită în scopul de a organiza expediţii în munţi înalţi, a promova activităţi sportive la mare altitudine, a dezvolta şi susţine practicarea sporturilor şi a activităţilor montane, sporturilor extreme la nivel de performanţă şi recreativ). Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform Agerpres.

Alpinistul Ovidiu Popescu va trebui să răspundă

Oficialii de la Parchet nu au menționat numele bărbatului. Dar sursa citată a aflat că ar fi vorba despre alpinistul Ovidiu Popescu. Persoana juridică este Asociaţia „Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov”.

„Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor – Colţii Pelegii, în jurul orei 14,00 – 14,20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii. Au spus procurorii.

„Lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia”

„Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanşei în condiţii nivologice, de relief şi de vreme apte să conducă la declanşarea ei şi în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea şi aprecierea stării meteo constatate la faţa locului cu consecinţa păstrării unei distanţe între membrii grupului 6-10 metri, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanşa nu ar fi avut loc sau cel puţin nu ar fi surprins şi antrenat membrii grupului, lipsind consecinţa producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viaţa”. Se mai precizează în rechizitoriu.