Evenimentul ZileiActualitateAlertă în România, în lunile următoare. Va fi jale! Suntem aproape de apogeul dezastrului

Alertă în România, în lunile următoare. Va fi jale! Suntem aproape de apogeul dezastrului

Alertă în România, în lunile următoare. Va fi jale! Suntem aproape de apogeul dezastrului
Urmează luni cu multe scumpiri pentru români. Mâncarea, energia și carburanții vor înregistra majorări de preț, iar economiștii Băncii Naționale susțin că am putea fi aproape de vârful inflației. Din păcate veștile nu sunt prea bune, domolirea majorărilor de preț având loc abia la final de an.

România se află în fruntea țărilor cu cele mai mari scumpiri din întreaga Europă. Cu toate acestea, majorările de preț nu se opresc aici. Lunile viitoare urmează un nou val de scumpiri la mâncare, carburanți și energie.

Specialiștii nu vin deloc cu vești bune. Ne aflăm abia la începutul lui 2022, însă scumpirile nu se vor domoli prea curând. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la final de an.

Românii sunt nevoiți deja să facă economii în urma ultimului val de scumpiri la energie, însă lunile următoare aduc alte majorări.

„Ne mai drămuim, mai vedem, mai analizez. O dată luăm, o dată nu, cum se poate”, spune un român.

„La energie am mai pus becuri economice… tot ce s-a putut face. Ne băgăm la economii, ce avem strâns și vom trece și de perioada asta”, spune un alt român.

Urmează scumpiri pe bandă rulantă în România

Economiștii Băncii Naționale nu vin deloc cu vești bune pentru români. În lunile următoare vom avea un nou val de scumpiri, inclusiv la alimente. Prețurile vor crește treptat, iar până în luna iunie am putea ajunge la o inflație de 8,6%, peste cea de 8,2% din decembrie anul trecut. Veștile bune vor veni abia spre finalul anului, când scumpirile se vor mai domoli, ajungând la sub 6%.

România se află în topul țărilor din Europa cu cele mai mari scumpiri, deși salariile nu sunt la nivelul celor de peste hotare. Inflația de la noi, de 6,7% la final de 2021, se clasează după cea din țările baltice, Polonia și Ungaria.

„Ce determină inflația: prețurile la energie de care știm, este și partea de ofertă din cauza coronavirusului, dar și prețurile la alimentare – în general, prețurile mărfurilor pe piețele internaționale, inclusiv la cele alimentare, au crescut substanțial, de aici impactul pe inflație”, a declarat un economist.

Scumpirile din ultima perioadă au afectat extrem de mult bugetul familiilor din România. Din totalul veniturilor din salarii ale unei familii medii din România, adică 4940 de lei, peste 60% sau 3.000 de lei se duc pe cheltuieli de consum. Aici intră cheltuielile cu mâncare, facturi, carburanți și cele necesare casei. Impozitele și contribuțiile iau și ele o altă parte importantă din buget – 33% din banii familiei.


Accesează: