Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31 martie 2022

Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31 martie 2022 Sursa foto: Arhiva EVZ

PSD intervine în scandalul facturilor majorate la energie electrică și gaze. Social-democrații au anunțat vineri, 21 ianuarie, constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unor documente necesare în procesul de reglementare a pieței de la data de 1 aprilie și solicită sancțiuni severe împotriva furnizorilor care nu respectă legea.

„PSD cere adoptarea cât mai urgentă a noii Ordonanțe care să stopeze creșterile facturilor la energie și gaze și consideră că forma pusă astăzi în transparență publică de Ministrul Energiei trebuie completată pentru a fi coerentă și eficientă”, au transmis vineri social-democrații, ai căror specialiști au emis o listă de observații cu scopul de a se asigura că românii nu vor ajunge din nou în aceeași situație de criză.

Compensarea facturilor pentru școli și spitale

„Experții PSD au elaborat o listă cu observații pe care o vor transmite rapid inițiatorului pentru a avea garanții suplimentare că reglementările pot să protejeze românii de orice potențial risc cu privire la facturile primite până la 31 martie 2022.

Concret, PSD susține că este obligatorie identificarea unui mecanism care să permită și compensarea facturilor emise de furnizori către consumatorii casnici, școli, spitale, IMM-uri, instituții de stat, etc. pentru perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2022”, se arată într-un comunicat de presă emis de social-democrați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Furnizorii de energie electrică și gaze riscă sancțiuni dure

Mai mult decât atât, aceștia solicită ca ordonanța cu pricina să impună și amenzi usturătoare pentru furnizorii și distribuitorii de energie și gaze care nu respectă legea „și au o conduită comercială înșelătoare”.

„Împreună cu celelalte corecții ce privesc lipsa corelării unitară a valorilor prevăzute în textul ordonanței, toate observațiile făcute de echipa PSD au un singur scop: factura lunii ianuarie să fie semnificativ mai mică decât cea a lunilor noiembrie și decembrie 2021 și să aibă un impact asupra unui număr mult mai mare de consumatori casnici.

PSD vine cu noi măsuri de sprijin pentru români

În paralel, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea documentelor tehnice necesare adoptării unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor din 1 aprilie.

Credem că recunoașterea eșecului liberalizării impuse de guvernele de dreapta în 2020 și 2021 și revenirea, pe o perioadă tranzitorie, la o piață reglementată este cea mai bună soluție de a trece țara de efectele dramatice ale actualei crize energetice”, au mai transmis social-democrații.