Alegerile alimentare creează microbiomi intestinali. Cum e afectată sănătatea
- Dosofteea Lainici
- 11 ianuarie 2025, 21:46
Un studiu care a analizat probe biologice de la 21561 de persoane (vegani, vegetarieni și omnivori) care trăiesc în Statele Unite, Marea Britanie și Italia a constatat că modelele alimentare au o influență puternică asupra microbiomului intestinal și asupra microbilor intestinali specifici asociați cu o sănătate mai bună.
Ce alimente ar trebui să consumăm pentru un organism sănătos
Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în determinarea sănătății unei persoane, deoarece influențează multe aspecte, de la digestie la răspunsul imunitar.
Studiul s-a axat pe diferențele și consecințele diferitelor diete asupra microbiomului. Rezultatele au arătat că modelele de dietă modelează microbiomul intestinal, deoarece acestea nu determină doar microbii necesari pentru digestie, ci și achiziția de microbi direct din alimente. În medie, veganii au cele mai sănătoase diete, urmați de vegetarieni și omnivori.
Dieta vegană, o alegere bună
Cu toate acestea, s-a constatat o diversitate mai redusă la vegetarieni și vegani decât la omnivori, însă oamenii de știință subliniază că doar diversitatea nu este un mijloc fiabil de a determina sănătatea microbiomului, deoarece nu ia în considerare calitatea și funcționalitatea bacteriilor.
Studiul a evidențiat importanță calității dietei, mai degrabă decât a modelului alimentar în sine, aceasta fiind cea care influențează compoziția microbiomului. Persoanele cu modele alimentare mai sănătoase, fie că sunt vegane, vegetariene sau omnivore, au prezentat o compoziție mai favorabilă a microbiomului. Acest lucru sugerează că în cazul în careconsumi mai multe alimente pe bază de plante și mai puține alimente cu proveniență animală, în special dacă alimentele de proveniență animală sunt foarte prelucrate, poate fi benefic pentru sănătatea intestinului.
De ce ar trebui să consumăm alimente bogate în fibre
Cercetătorii au constatat că veganii aveau cele mai puține bacterii asociate alimentelor în microbiom, cu excepția celor derivate din fructe și legume, care erau cele mai prezente. Vegetarienii și omnivorii, pe de altă parte, au prezentat un număr mai mare de bacterii legate de produsele lactate, în special cele fermentate, conform Medical Express.
Din punctul de vedere al microbiomului, se recomandă, în general, consumul multor alimente de origine vegetală, în special a celor bogate în fibre.De asemenea este de evidențiat că diversitatea alimentară este importantă.