Racheta Starship, dezintegrată în spațiu. E al doilea eșec consecutiv pentru Musk

Racheta Starship, dezintegrată în spațiu. E al doilea eșec consecutiv pentru MuskStarship Sursa: Captura video

SpaceX, compania fondată de Elon Musk, a pierdut semnalul cu racheta sa Starship joi, în timpul celei de-a opta misiuni de testare. Acesta reprezintă al doilea eșec consecutiv al companiei în acest an în ceea ce privește programul Starship.

Racheta Starship a SpaceX, arzând în atmosferă la amurg

Mai multe videoclipuri distribuite pe rețelele sociale au surprins fragmente ale rachetei Starship arzând în atmosferă la amurg, în apropierea de sudul Floridei și de Bahamas, după ce aceasta s-a dezintegrat în spațiu. Conform transmisiunii live, dezintegrarea a avut loc în timpul unei prăbușiri necontrolate a rachetei.

Racheta Starship, de 123 de metri, a decolat vineri, la ora 18:30 ET (ora 1:00, ora României), de la instalațiile SpaceX din Boca Chica, Texas. Prima treaptă, Super Heavy, a revenit la sol conform planului. La câteva minute după decolare, transmisia live a arătat partea superioară a navei învârtindu-se în spațiu, iar mai multe motoare păreau oprite. Ulterior, SpaceX a confirmat pierderea contactului cu nava.

„Din păcate, acest lucru s-a întâmplat şi data trecută, aşa că acum avem ceva antrenament”, a susținut Dan Huot, purtătorul de cuvânt al SpaceX.

Un nou eșec pentru Elon Musk

Autoritatea Federală a Aviației a solicitat o oprire temporară a zborurilor pe aeroporturile din Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach și Orlando, din cauza posibilității căderii „deșeurilor rezultate din lansarea unei rachete spațiale”, restricția urmând să fie valabilă până cel puțin la ora 20:00 ET.

Acesta reprezintă un nou eșec pentru programul de dezvoltare al navetei Starship al SpaceX. Elon Musk, CEO-ul companiei, a subliniat importanța unor progrese rapide în dezvoltarea rachetei pentru anul 2025.

Elon Musk.

Elon Musk. Sursă foto: wikimedia

După eșecul primei încercări de lansare a Starship, în care a avut loc o explozie în spațiu în ianuarie, noul incident afectează viziunea lui Musk de a dezvolta o rachetă capabilă să transporte loturi mari de sateliți și oameni pe Lună și Marte.

Racheta din ianuarie a explodat în spațiu

Primul eșec al Starship din ianuarie a avut loc la opt minute după lansare, când racheta a explodat în spațiu, iar resturile au căzut pe insulele din Caraibe. În acest al doilea incident, nava a explodat la mai puțin de 10 minute de la decolare, transformându-se într-o minge de foc și lăsând un nor mare de resturi în apropierea insulelor populate din Caraibe și Atlantic, într-o situație asemănătoare cu lansarea din ianuarie.

Aceasta a fost a doua misiune spațială defectuoasă într-o singură zi. La câteva ore după, un modul de aselenizare dezvoltat de Intuitive Machines din Houston a întâmpinat dificultăți în primirea datelor așteptate. Deși modulul ar fi putut aseleniza fără probleme, directorul general Steve Altemus a confirmat că acesta nu este orientat corect.

Ne puteți urmări și pe Google News