Evenimentul ZileiActualitateAdministrația Biden, vânzări record de arme. Cine va beneficia de ele

Administrația Biden, vânzări record de arme. Cine va beneficia de ele

Administrația Biden, vânzări record de arme. Cine va beneficia de ele
Administraţia Biden a anunţat Congresul american că întenţionează să vândă arme Emiratelor Arabe Unite în valoare de 23 de miliarde de dolari.

Contractul de 23,37 miliarde de dolari conține arme de la General Atomics, Lockheed Martin Corp și Raytheon Technologies Corp, inclusiv 50 de avioane F-35 Lighting II, până la 18 sisteme aeriene fără pilot MQ-9B și un pachet de aer-aer și aer-sol.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone şi alte echipamente militare, au anunţat surse parlamentare americane.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul va avansa vânzările propuse către Emiratele Arabe Unite „chiar dacă continuăm să analizăm detaliile şi ne consultăm cu oficialităţile din Emirate”  în legătură cu utilizarea armelor. Reamintim că Adminstraţia Biden a suspendat acordurile convenite de fostul preşedinte republican Donald Trump, pentru a le reanaliza în prezent.

Administrația Trump a aprobat vânzarea de arme către Emiratele Arabe Unite

În noiembrie anul trecut, administraţia Trump a informat Congresul că a aprobat vânzările de arme către EAU, în urma acordului din septembrie, mediat de SUA, prin care ţara arabă şi-a normalizat relaţiile cu Israelul.

Contractul prevede furnizarea de echipamente realizate de grupurile industriale General Atomics, Lockheed Martin şi Raytheon Technologies.

Unii congresmeni americani au criticat EAU pentru implicarea în războiul din Yemen

Dar unii parlamentari au criticat EAU pentru implicarea sa în războiul din Yemen, un conflict considerat unul dintre cele mai grave dezastre umanitare ale lumii și s-au temut că transferurile de arme ar putea încălca garanțiile SUA că Israelul va păstra un avantaj militar în regiune.

Cu toate acestea, Israelul a spus că nu se opune vânzărilor. Un efort legislativ de stopare a vânzărilor a eșuat în decembrie, deoarece colegii republicani ai lui Trump din Congres și-au susținut planurile.

Douăzeci și nouă de organizații pentru controlul armelor și drepturile omului au semnat o scrisoare prin care se opune vânzării de rachete, avioane de luptă și drone în valoare de 23 miliarde USD către Emiratele Arabe Unite și solicită Congresului SUA să blocheze înţelegerea.

„Speranța este de a opri aceste vânzări cu totul”, a spus Seth Binder, ofițer Advocacy pentru proiectul: Democrația din Orientul Mijlociu”, scrie Agerpres.


Accesează: