Evenimentul ZileiInternationalIsraelul anunţă deschiderea unei prime ambasade în Emiratele Arabe Unite

Israelul anunţă deschiderea unei prime ambasade în Emiratele Arabe Unite

Israelul anunţă deschiderea unei prime ambasade în Emiratele Arabe Unite
Israelul anunţă deschiderea unei prime ambasade în Emiratele Arabe Unite. Ambasada Israelului la Abu Dhabi a fost deschisă oficial duminică, a anunţat Israelul.

Israelul anunţă deschiderea unei prime ambasade în Emiratele Arabe Unite

Ambasada Israelului la Abu Dhabi a fost deschisă oficial duminică, a anunţat Israelul, la patru luni după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi monarhia araba din Golf. În acelaşi timp, au fost semnate acorduri comerciale între cele două state, în domeniile agro-alimentar, al turismului şi tehnologiilor de vârf.

Deschiderea a avut loc la patru luni de la semnarea unui acord de normalizare

Israelul a anunţat, duminică, 24 ianuarie, deschiderea unei ambasade în Emiratele Arabe Unite, la patru luni după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi monarhia arabă din Golf.

„Ambasada Israelului la Abu Dhabi a fost oficial deschisă astăzi, o dată cu sosirea reprezentantului misiunii, Eitan Na’eh”, a arătat ministerul israelian al Afacerilor Externe într-un comunicat, adăugând că delegaţia israeliană va acţiona pentru „aprofundarea” şi mai mult a relaţiilor dintre cele două state.

Israelul a anunţat în ultimele luni acorduri de normalizare a relaţiilor cu patru ţări arabe: Emiratele Arabe Unite, Bahrain, dar şi Sudan şi Maroc, sub patronajul Statelor Unite ale preşedintelui Donald Trump.

De altfel, guvernul israelian a aprobat oficial duminică acordul cu Marocul, care mai trebuie totuşi să obţină aprobarea deputaţilor.

Acorduri comerciale între Israel și Emiratele Arabe Unite

După acest val de normalizări, au fost semnate multe acorduri comerciale între Emirate şi Israel în domeniile agro-alimentar, al turismului şi tehnologiilor de vârf.

O filială israeliană a gigantului francez EDF a semnat de altfel în ultimele zile un prim acord de cooperare cu o companie din Emirate în domeniul energiei regenerabile, care urmăreşte să facă din statul evreu un lider mondial al energiei solare.

Duminică, Emiratele Arabe Unite au aprobat instalarea primei lor ambasade la Tel-Aviv, metropola israeliană unde sunt stabilite majoritatea reprezentanţelor diplomatice, deoarece nu recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.Palestinienii denunţă normalizarea care are loc între Israel şi ţările arabe, estimând că acest proces nu putea fi imaginat decât după – şi nu înainte – de rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Înaintea Emiratelor, Egiptul şi Iordania erau singurele ţări arabe care stabiliseră relaţii diplomatice cu statul evreu, după semnarea, în 1979 respectiv în 1994, a unor tratate de pace care au pus capăt stării de război cu vecinul israelian.

 

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/rlambru


Accesează: