Evenimentul Zilei > International > Grecia se aliază cu Emiratele Arabe Unite împotriva lui Erdogan
Grecia se aliază cu Emiratele Arabe Unite împotriva lui Erdogan

Grecia se aliază cu Emiratele Arabe Unite împotriva lui Erdogan

Formula „dușmanii dușmanilor mei sunt prietenii mei” oferă o grilă de lectură foarte restrictivă a relațiilor internaționale. Dar se potrivește suficient pentru a descrie relația dintre Grecia și Emiratele Arabe Unite, cele două țări având multe dispute de soluționat cu Turcia.

Recent, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a criticat aspru prezența unei baze turcești în Qatar, spunând că ar putea fi fermentul destabilizării din Orientul Mijlociu. Aceasta pe fondul faptului că Emiratele Arabe Unite sunt în relații reci cu Doha, la fel ca și Arabia Saudită și Egiptul.

În plus, Emiratele și Turcia se înfruntă prin procură în Libia, prima susținând Armata Națională Libiană  în timp ce cea de-a doua sprijină militar Guvernul Unității Naționale , cu care a semnat un acord privind frontierele sale maritime permițându-i să susțină revendicările teritoriale în estul Mediteranei, în detrimentul Greciei, Republicii Cipru și Egiptului.

În aceste condiții și întrucât apele pe care le revendică sunt amenințate de Turcia, Grecia nu poate decât a avea  interesul de a se apropia de Emiratele Arabe Unite. Acest lucru a dus la semnarea unui acord de consolidare a cooperării lor militare, în timpul vizitei făcute, săptămâna trecută, la Abu Dhabi,  de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, scrie Opex 360.

Astfel, șeful guvernului grec și prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan,  au semnat un „parteneriat strategic”, precum și un acord privind „politica externă” și „cooperarea în domeniul apărării”.

„Relațiile sunt aprofundate pentru a atinge un nivel strategic, care vizează pacea și stabilitatea regională”, a argumentat ministerul grec de Externe, via Twitter.

În declarația comună emisă după întâlnire, cei doi lideri au condamnat „încălcarea de către Turcia a suveranității și drepturilor suverane ale Greciei și Ciprului, precum și comportamentul său agresiv în general în Orientul Mijlociu, în  Mediterana de Est și Caucazul de Sud, cu încălcarea flagrantă a dreptului international”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE