Grecia, pe post de bastion al Occidentului

Grecia, pe post de bastion al Occidentului

Recenta vizită a secretarului de stat american Mike Pompeo a pecetluit viitorul relațiilor greco-americane. Este evident că Washingtonul a decis să promoveze Grecia la statutul de interlocutor și partener privilegiat în regiune.

În crucialul sector energetic, Grecia devine un hub pentru gazul natural lichefiat american în Balcani.

Porturile din nordul Greciei câștigă importanță strategică în planurile energetice americane pentru Europa.

În același timp, se observă o dezvoltare continuă a cooperării militare între cele două țări. Forțele americane și grecești participă împreună din ce în ce mai regulat la programe de pregătire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se preconizează că rolul SUA va fi decisiv şi în consolidarea Forțelor Aeriene și în renașterea industriei grecești de apărare.

Colaborarea cu puterile navale reprezintă cea mai mare constantă a politicii externe greceşti din 1830 şi până în prezent.

Iniţial, Marea Britanie şi Franţa şi apoi SUA au jucat rolul de aliat strategic pentru statul grec.

Însă de la începutul Războiului Rece şi până relativ recent, soarta geopolitică a Greciei s-a identificat cu cea a Turciei. Acest lucru a făcut ca Occidentul să ignore adesea interesele greceşti în numele coeziunii NATO.

Obţinerea treptat a unei autonomii a Turciei faţă de Occident s-ar putea dovedi cel mai important eveniment al deceniului pe care îl parcurgem pentru sistemul regional de securitate.

Turcia lui Erdogan s-a îndepărtat diplomatic, militar şi ca mentalitate de Europa şi SUA.

Nu a fost întâmplător că premierul grec a menţionat în discursul său de la baza militară Souda că acţiunile Turciei sunt contrare valorilor lumii occidentale.