Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit Werner Sommerauer, eroul anticomunist torturat de fostul deputat PSD Ristea Priboi
A murit Werner Sommerauer, eroul anticomunist torturat de fostul deputat PSD Ristea Priboi

A murit Werner Sommerauer, eroul anticomunist torturat de fostul deputat PSD Ristea Priboi

Werner Sommerauer, unul dintre cei mai cunoscuţi luptători anticomunişti din Braşov, a încetat miwercuri din viaţă. Participant la revolta din 15 noiembrie 1987, el a fost bătut cu sălbăticie de securistul Ristea Priboi, devenit ulterior deputat PSD.

Potrivit Transilvania Expres, Werner Sommerauer a intrat în conflict cu sistemul comunist încă de la finele anilor 60, ca radioamator, fiind bănuit că are transmite mesaje subversive criptate către Occident, deși el avea doar recepție. Sommerauer este cunoscut și pentru solidarizarea cu Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, înfiinţat în 1980 de dr. Ionel Cană și de un grup de intelectuali şi muncitori. Este menționat în Amnesty Internațional.

Pentru participarea la revolta anticomunistă din 1987 de la Brașov a fost condamnat la 3 ani cu „executarea pedepsei la locul de muncă” şi repartizat la o întreprindere din Tulcea. A fost singurul dintre cei circa 100 de deportați care a reușit să trimită printr-un șofer de TIR o scrisoare care a fost citită la postul de radio Europa Liberă. După Revoluție, câteva zeci de novembriști, printre care și Werner Sommerauer, s-au întors acasă la Brașov.

Din ’90 s-a dedicat activității Asociației „15 Noiembrie 1987”. Iată ce declara în septembrie ’90 cu prilejul Primei Întruniri a Rezistenței Române: „Cu toții am suportat consecințele ca urmare a terorii comuniste instaurate de regimul comunist, care a lăsat urme adânci în conștiința noastră, cauzând pagube uriașe în demnitate și valoare morală, fapt ce a anulat definitiv încrederea noastră în acest regim și în acei care i-au fost aserviți, care au dovedit că în afară de de teroare, abuz, corupție, șantaj, amenințare etc, nu au alte competențe”.

Bătut de Ristea Priboi până i-au crăpat tălpile de la pantofi

După ce a fost arestat, anchetat și bătut la Miliţia Braşov, Somerauer a fost dus la Bucureşti. Acolo l-a întâlnit prima oară pe Ristea Priboi, într-un sediu al Miliţiei, unde ofițerul de Securitate l-a bătut când îi lua declarațiile. Într-una din zile, „căpitanul care mă ancheta mi-a pus pistolul la gât în fața lui Priboi”, își amintea brașoveanul. Sommeraurer mai spune: „Nici Priboi nu s-a lăsat mai prejos, m-a lovit peste palme, m-a întins pe masă și m-a lovit peste tălpi atât de tare, încât îmi crăpaseră tălpile de la pantofi”, amintind anterior că Priboi a rupt un picior de scaun și l-a lovit repetat peste degete. Priboi s-a considerat calomniat şi insultat şi a pornit procesul împotriva victimei sale și a istoricului Marius Oprea, cerându-le și daune morale de 15 miliarde de lei vechi. Priboi a recunoscut că a fost ofiţer de Securitate timp de 28 de ani, dar a negat toate acuzaţiile braşoveanului şi a declarat că „persoana de la Braşov are probleme psihice”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: