Evenimentul Zilei > Actualitate > Vremea se strică în următoarele ore. ANM anunță ploi torențiale și furtuni puternice
Vremea se strică în următoarele ore. ANM anunță ploi torențiale și furtuni puternice

Vremea se strică în următoarele ore. ANM anunță ploi torențiale și furtuni puternice

Meteorologii au lansat mai multe avertizări de tip Cod portocaliu și galben de furtuni violente și ploi torenșiale în cea mai mare parte a țării.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) se așteaptă ca ploile să fie deosebit de puternice, iar cantitățile de apă să depășească 80 de litri pe metrul pătrat.

Astfel, pe parcursul zilei de marți, până miercuri la ora 3.00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică, temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Conform prognozei meteo, vor fi ploi care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Izolat, atrag atenția meteorologii, se vor produce vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși, local 20…30 l/mp și izolat chiar 40 l/mp.

Pe de altă parte, în regiunea de sud-est a țării, disconfortul termic se va menține ridicat, iar spre seară și noaptea pe arii restrânse se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică.

Cod Portocaliu de furtuni și ploi

Potrivit meteorologilor, un Cod portocaliu a intrat în vigoare începând de marți, ora 10.00 și va fi valabil până miercuri, la ora 3.00. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului și a zonei montane vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Codul portocaliu vizează județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Buzău.

 

Începând de miercuri ora 3.00 și până la ora 22.00, ANM a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta va fi valabilă mai ales după-amiaza și seara, pentru zona de munte, nord-estul, centrul și sud-estul țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp.

Ploi și furtuni în Capitală

Nici Capitala nu va fi ocolită de ploi și furtuni. ANM a anunțat, pentru marți, temperaturi maxime de 32 de grade și minime de 19 grade în Capitală. După-amiaza și seara vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Conform prognozei speciale, începând de marți și până miercuri la ora 9.00, disconfortul termic se va menţine ridicat. Aceasta, deși temperatura maximă va fi în scădere față de zilele prevedente, fiind situată la 31…32 de grade.

ANM anunță menținerea instabilității atmosferice

După-amiaza și seara vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

Miercuri între orele 9.00 – 22.00, instabilitatea atmosferică se va accentua, îndeosebi după-amiaza. Se vor semnala averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și condiții de grindină.

Temperatura maximă va fi apropiată de norma climatologică a perioadei, în jurul valorii de 29 de grade.