Vești proaste din partea ANM. Urmează zile istorice. Dar nu cu temperaturi pozitive

Vești proaste din partea ANM. Urmează zile istorice. Dar nu cu temperaturi pozitive

Meteorologii de la ANM au vești proaste în legătură cu temperaturile care vor fi întrgistrate în luna mai.

Se pare că toate lucrurile sunt în schimbare, nimic nu mai este așa cum eram obișnuiți. ANM a emis o avertizare cu privire la luna mai și temperaturile cu care ne vom confrunta.

Meteorologii au anunțat că temperaturile din luna mai vor fi mult mai scăzute decât normalul pentru această perioadă.

Deși mai este ultima lună de primăvară, temperaturile nu se anunță a fi prea prietenoase pentru această perioadă. Potrivit informațiilor oferite de meteorologi, luna mai va fi una destul de rece, iar schimbarea climei este tot mai evidentă de la un an la altul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E posibil să avem o lună mai mai rece în nord-centru și cu valori mai apropiate de normal în restul țării, dar ce observăm este că, după această iarnă, am avut într-adevăr manifestări climatice în lunile de primăvară cu care am fost surprinși. Explicația, pe de o parte, este legată de variabilitatea naturală, dar pe de altă parte, încălzirea globală poate să aducă anumite nuanțe și aici vorbim de ce se întâmplă în Arctica. Încălzirea Arcticii se face cam de trei ori mai rapid decât media globală. Or, lucrul acesta aduce perturbări în transferul de căldură și umiditate între latitudinile înalte și cele medii și joase și atunci se produc perturbații în tiparele vremii”, a explicat la Digi24 Roxana Bojariu, climatolog.

Un mai răcoros

Specialiștii au oferit răspunsul la întrebarea legată de schimbarea climatică ce va avea loc în luna mai, în urma căreia se vor înregistra temperaturi mult mai mici decât cele normale pentru această perioadă.

„Regiunea aceea arctică, unde am avut în iarnă zone unde gheața nu a mai acoperit oceanul, a fost foarte importantă pentru circulația atmosferică de iarnă. Blocuri de gheață desprinse care plutesc în apa oceanului am avut în emisfera nordică, dar și în cea sudică. Acest dezechilibru duce la perturbații în care avem de-a face cu incursiuni de aer foarte rece, dinspre Arctica spre latitudinile joase și invers, în regiunile vecine, aerul foarte cald ajunge în zona arctică și încălzirea e datorată inclusiv curenților oceanici, care duc apă mult mai caldă spre zona Oceanului Înghețat. E un complex de factori care accelerează  foarte mult schimbarea în Arctica și asta ne afectează și pe noi. Ne-a afectat în iarnă, iar ce s-a întâmplat în iarnă a avut inclusiv efecte pentru primăvară”, a explicat climatologul.