Evenimentul ZileiEVZ SpecialUn dezastru ecologic bate la ușă. „Ghețarul Doomsday” din Antarctica, la un pas de a se desprinde

Un dezastru ecologic bate la ușă. „Ghețarul Doomsday” din Antarctica, la un pas de a se desprinde

Un dezastru ecologic bate la ușă. „Ghețarul Doomsday” din Antarctica, la un pas de a se desprinde
Suntem la un pas de a asista la un dezastru ecologic din cauza unui curent de apă caldă care trece pe sub punctele de fixare ale unuia dintre cei mai mari ghețari din lume.

Ghețarul s-ar putea topi în punctele cheie care îl ancorează pe uscat.

Un submarin robot s-a întors din subteranul unuia dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, cu știri îngrozitoare, „s-ar putea topi mai repede decât am crezut anterior”.

Ghețarul Thwaites, un gigantic munte de gheață din Antarctica de Vest, se află de două decenii pe radarele oamenilor de știință din domeniul climei. Aceștia nu știau cât de repede se topea ghețarul și cât de aproape era să se prăbușească complet, până când cercetătorii au trimis un submarin fără pilot sub raftul de gheață.

Primele măsurători efectuate vreodată în apele întunecate de sub piesa de gheață de 74.000 de mile pătrate (192.000 de kilometri pătrați) au dezvăluit o informație neliniștitoare: un curent de apă caldă subestimat anterior curge din est, care se îndepărtează în mai multe puncte vitale de fixare „care ancorează raftul de pământ.

„Observațiile noastre arată că apa caldă influențează din toate părțile punctele de fixare critice pentru stabilitatea raftului de gheață, un scenariu care poate duce la decuplare și retragere”, au scris autorii studiului în lucrarea care a fost publicată pe 9 aprilie în revista Scientific Advances. Cu alte cuvinte, întregul raft de gheață s-ar putea desprinde și apoi să curgă în ocean.

În continuă topire din 1980

Fiind unul dintre ghețarii care se topesc cel mai rapid în Antarctica, ghețarul Thwaites, poreclit „Ghețarul Doomsday”, a pierdut aproximativ 595 miliarde de tone (540 miliarde de tone metrice) de gheață începând cu anii 1980, contribuind la o creștere cu 4% a nivelului mării globale de atunci timp. Ghețarul acționează ca un dop de plută într-o sticlă de vin, oprind restul gheții din regiune să curgă în mare, astfel că prăbușirea ghețarului Thwaites ar putea lua restul stratului de gheață din Antarctica de Vest, provocând creșterea nivelului global al mării.

„Îngrijorarea este că această apă intră în contact direct cu partea inferioară a raftului de gheață în punctul în care se întâlnesc limba de gheață și fundul de mare superficial”, a spus co-autorul studiului, Alastair Graham, profesor asociat de oceanografie geologică la Universitatea din Florida de Sud.

Aceasta este o veste teribilă pentru ghețar.

 


Accesează: