Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în Antarctica! Un aisberg cât Paris s-a desprins. Oamenii au fost evacuaţi
Alertă în Antarctica! Un aisberg cât Paris s-a desprins. Oamenii au fost evacuaţi

Alertă în Antarctica! Un aisberg cât Paris s-a desprins. Oamenii au fost evacuaţi

Un aisberg de mărimea capitalelor Paris sau Londra s-a desprins recent din Antarctica, nu departe de o staţie de cercetare britanică.

Alertă în Antarctica! Un aisberg cât Paris s-a desprins. Cine sunt primii oameni evacuaţi? Personalul acelei staţii se temea de evenimente de acest gen, astfel că au fost luate măsuri pentru evacuare oamenilor de ştiinţă. Staţia era situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona de ruptură.

Alertă în Antarctica!

Blocul de gheaţă măsoară aproape 1.270 de kilometri pătraţi şi s-a desprins de restul banchizei vineri dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de instrumentele britanice instalate în apropierea staţiei. Din fericire, nicio viaţă umană nu este ameninţată. Cele 12 persoane care au lucrat la staţia Halley VI au fost evacuate cu avionul la mijlocul lunii februarie.

În comunicatul British Antarctic Survey (BAS), organizaţie de cercetare a zonelor polare care exploatează Antartica, se arată: „Echipele noastre sunt pregătite de ani ca un aisberg să se desprindă de platforma de gheaţă Brunt.”

Jane Francis, directoarea BAS, a comunicat că echipele monitorizează „zilnic” zona printr-o „reţea automatizată de instrumente GPS de înaltă precizie instalate în jurul staţiei”.

Un aisberg cât Paris s-a desprins

Date au fost trimise la Universitatea Cambridge pentru analiză şi astfel a fost posibil ca vineri să nu mai fie prezentă nicio persoană în staţie.

Staţia fost construită în 2012, dar în 2017, BAS a decis să reducă prezenţa şi să o mute câţiva kilometri. Existau temeri că acel punct de cercetare va ajunge în calea unui aisberg în derivă, în urma topirii gheţii.

Directorul de operaţiuni al BAS, Simon Garrod, a declarat că a fost o „decizie înţeleaptă”: „Sarcina noastră este acum de a monitoriza îndeaproape situaţia şi de a evalua orice potenţial impact al acestei desprinderi asupra platoului de gheaţă rămas.”

Ce se va întâmpla mai departe cu aisbergul mare cât Paris sau Londra? Pentru moment au fost creionate mai multe scenarii. „Fie aisbergul se va îndepărta, fie va eşua, fie va rămâne”, a spus Jane Francis. Tot ea a subliniat că echipele de cercetare nu se vor întoarce în curând acolo. Astfel, staţia rămâne închisă pentru restul iernii arctice.

Antarctica Aisberg