Supraviețuitor al incendiului de la Grenfell Tower din Londra:”Firmele rele trebuie să plătească” !

Supraviețuitor al incendiului de la Grenfell Tower din Londra:”Firmele rele trebuie să plătească” !

Companiile care au furnizat materiale inflamabile pentru Grenfell Tower au fost etichetate "rele" de către un supraviețuitor care a fost solicitat să depună mărturie. Personalul companiei franceze Celotex și firma irlandeză Kingspan a declarat despre ancheta publică privind dezastrul că au fost puse profiturile înaintea siguranței.

”Cred că sunt răi. Le păsa mai mult de bani decât de viețile oamenilor”, a spus un supraviețuitor despre Arconic

Angajații companiei Arconic au refuzat chiar să participe la audiere. Joseph John, un bucătar în vârstă de 29 de ani care a fugit din infernul din 2017 cu copilul său Malachi în brațe, a declarat duminică pentru The Sun: "Cred că sunt răi. Le păsa mai mult de bani decât de viețile rezidenților. Am fost norocos să evadez, dar viața mea a fost sfâșiată. Și mi-au făcut asta. Trebuie să plătească”.

”Nu le e milă de oameni. Nu voi putea niciodată să merg mai departe până când nu vor fi aduși în fața justiției", a mai spus supraviețuitorul, conform  relatării The Sun .

În incendiul din zgârâie-norul din vestul Londrei din 2017 au decedat 72 de persoane

Incendiul din blocul turn din vestul Londrei, cu 24 de etaje, din 14 iunie 2017, a ucis 72 de persoane.

Prima fază a anchetei publice, care a dezvăluit că vieți ar fi putut fi salvate dacă blocul ar fi fost evacuat mai devreme, a fost axată pe reducerea costurilor efectuată de Kensington și consiliul Chelsea. A doua fază este cu privire la modul în care turnul din 1970 a ajuns să fie într-o stare care a permis propagarea focului. Au existat acuzații de "fapte rele pe scară largă" ale companiilor de aprovizionare a clădirilor, care sunt acuzate de fraudarea testelor de siguranță și de vânzarea de produse despre care știau că "erau periculoase pentru viață".

Poliția franceză și cea britanică monitorizează evoluțiile pentru a vedea dacă cei din spatele renovării blocului în 2016, în valoare de 8,7 milioane de lire sterline, ar trebui să fie prevăzute în urmărirea penală. Săptămâna aceasta, Claude Schmidt, președintele filialei franceze a lui Arconic, a fost în cele din urmă de acord să participe la anchetă, după presiunile din partea militanților. El ar fi acceptat firma "în mod deliberat și necinstit", indus în eroare clienții săi cu privire la siguranța placării, mai precizează sursa citată.

Arconic ar fi ascuns două teste eșuate

Compania a primit un certificat de produs pentru placarea compozită din aluminiu Reynobond PE în 2008 de către organismul de standarde de construcție al British Board of Agrément (BBA) după depunerea unui test de siguranță cu succes. Dar avocatul principal Richard Millitt QC a susținut că Arconic a ascuns două teste eșuate. Claude Schmidt a răspuns, spunând că testarea de securitate la incendiu "nu a fost prioritatea mea", dar doi angajați Arconic a spus în anchetă că au avertizat în mod repetat despre această placare ca fiind periculoasă.

Arconic nu a anunțat clienții referitor la pericole

Claude Schmidt a mai spus că Arconic nu a alertat clienții cu privire la pericolele de placare după un incendiu la un bloc în România, în anul 2009, deoarece nimeni nu a decedat. Fostul director de vânzări din Regatul Unit, Deborah French, a declarat că în mai 2013 s-a vorbit despre retragerea materialului său de bază din polietilenă după mai multe incendii de placare în Emiratele Arabe Unite, unde erau furnizori mari. Dar Arconic a decis să nu o facă, în parte pentru că ar fi făcut mai puțini bani vânzând versiunea ignifugă.

Avocatul Graham French, a cărui firmă Russell-Cooke reprezintă un număr de supraviețuitori și rude îndoliate, a declarat duminică pentru The Sun: "Clienții noștri doresc adevărul despre cauzele dezastrului, iar acest lucru va ieși la iveală pe măsură ce ancheta avansează”.

"Și ei doresc dreptate pentru ei înșiși și pentru cei dragi și pentru a se asigura că un dezastru evitabil ca acesta nu se repetă niciodată." Ancheta urmează să continue cel puțin încă un an, raportul urmând să fie publicat câteva luni mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News