Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă națională. Fenomen straniu în următoarele ore în România. Avertisment ANM
Alertă națională. Fenomen straniu în următoarele ore în România. Avertisment ANM

Alertă națională. Fenomen straniu în următoarele ore în România. Avertisment ANM

România se confruntă, până la noapte cu un front atmosferic extrem de ostil. Țara noastră se va afla sub asediul furtunilor și vijeliilor anunță meteorologii.

Întreaga Românie se află sub cod galben de furtuni, avertizarea fiind valabilă până în această noapte, după cum au anunțat specialiștii de la ANM. S-au înregistrat deja și vor mai avea loc vijelii foarte puternice, viituri şi inundaţii pe mai multe râuri din vestul ţării, dar şi ploaie cu gheaţă.

Avertisment de furtuni puternice lansat de meteorologi

Ungaria a fost lovită deja de o furtună violentă, iar acest front atmosferic extrem de ostil va ajunge și în țara noastră, conform avertismenului lansat de meteorologi. În orele imediat următoare, cele mai expuse sunt zonele din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, acolo unde vor fi şi rafale de vânt de 80 de kilometri pe oră. În nordul şi nord-vestul ţării s-ar putea strânge local 40 de litri de apă pe metru pătrat.

Hidrologii au emis, marţi, o avertizare cod roşu pentru bazine hidrografice din judeţele Bihor şi Cluj.

Specialiştii anunţă, marţi, scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Au fost afectate râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie. Codul roşu a fost valabil până în această după-amiază, la ora 16.00.

Cum va fi vremea, miercuri, 19 mai

Mâine, vremea va fi caldă în aproape toată țara, mai puțin în zona de munte, unde temperaturile vor fi cuprinse, în general, între 4 și 14 grade, mai scăzute în zona montană înaltă.

În zona montană înaltă temperaturile vor fi cuprinse între -5 și 10 grade Celsius, însă precipitațiile vor fi mai puține și mai slab cantitative decât marți. În țară, în general, temperaturile vor fi cuprinse între 12 și 13 grade și 24…25 de grade Celsius. Cerul va fi predominant senin în cele mai multe zone ale țării.