Meteorologii au emis avertizări cod galben de vreme severă pentru mai multe județe, iar pe râurile din vest, nord și centru este pericol de inundații.

Schimbări bruște de vreme vrea în mai multe județe

„În Capitală este posibil să vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată. Dacă ieri am înregistrat 27 de grade Celsius, astăzi nu înregistrăm decât 21 de grade în București. Cel mai cald este în Moldova, 24 de grade la Iași”, a spus Elena Mateescu

„Și pe litoral, câteva reprize de ploaie, dar nu la cote comparabile cu cele din partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor caracteriza practic toată săptămâna viitoare. Discutăm de cantități de precipitații ce pot depăși, în special în partea de nord-vest, nord, precum și în zonele de munte și submontane, 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 30-35 de litri pe metru pătrat. Dar intensificările de vânt vor fi susținute în zonele înalte”, potrivit directorului ANM.

Zonele cele mai afectate

Săptămâna următoare va ploua mai ales în Banat, Crișana, Transilvania și jumătatea nordică a Moldovei. Temperaturile vor fi mai scăzute decât săptămâna aceasta, în cea mai mare parte a țării. Maximele vor ajunge la 22-23 de grade Celsius.

„Se pare că mai ferită de precipitații va fi zona de sud-est a țării, în special Dobrogea, iar în rest vor fi ploi, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, izolat căderi de grindină”, a spus Mateescu.

În zona de nord-est a țării: pericol crescut de inundații, din cauza ploilor torenţiale

Ploi sunt așteptate și în București săptămâna viitoare, mai ales după-amiaza și noaptea. Temperaturile maxime nu vor depăși 24-25 de grade Celsius. Începând din weekend, o masă de aer cald va ajunge deasupra României, aducând, mai ales în partea de sud-est a țării, cu temperaturi maxime de 27-28 de grade Celsius, a mai spus Elena Mateescu la digi24.

Vreme rece şi ploi pentru săptămâna viitoare

Săptămâna 17.05.2021 – 24.05.2021: Valorile termice vor fi în general mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile intracarpatice, unde abaterea termică negativă va fi mai pronunțată.

Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile intracarpatice și în zonele montane aferente, precum și în extremitatea de est a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor deficitar în sud-vest.