Evenimentul Zilei > Social > Avertizarea metorologilor devine realitate. Cod galben de fenomene meteo periculoase în mai multe județe
Avertizarea metorologilor devine realitate. Cod galben de fenomene meteo periculoase în mai multe județe

Avertizarea metorologilor devine realitate. Cod galben de fenomene meteo periculoase în mai multe județe

Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana a transmis către Ministerul Apelor și Pădurilor, DSU, IGSU și Prefectura județelor Arad, Bihor și Timiș o avertizare de cod galben de vânt.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana vor exista intensificări ale vântului cu viteze de până la 55- 65 de kilometri pe oră.

Zonele vizate sunt Arad, Bihor și județul Timiș. Avertizarea este valabilă începând de astăzi de la ora 15:00 până la ora 18:00 a aceleiași zi.

Spre deosebire de județele Arad și Bihor, unde zona zivată este cea joasă, în Timiș treaba stă puțin mai diferit. Aici sunt vizate mai multe zone printre care și Sânnicolau Mare, Jimbolia, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Șandra, Saravale, Iecea Mare, Gottlob, Pesac, Checea, Beba Veche, Valcani.

Avertizarea este valabilă până la ora 19 și în zona joasă a județului Mureș.

Informare meteo de vreme rea.

Interval de valabilitate: 01 mai, ora 21:00 – 02 mai, ora 21:00

În intervalul menționat vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată; în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (01/02) îndeosebi în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, iar duminică (02 mai) în regiunile nordice, centrale și estice, precum și în zonele de munte. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, iar mai ales în Transilvania, Moldova și la munte, pe arii restrânse 30…35 l/mp.

Temporar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor îndeosebi pe parcursul zilei de duminică (02 mai), cu viteze, în general, de 45…65 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.