Evenimentul Zilei > Actualitate > Vom număra zilele. Când promite Nicușor Dan că va rezolva problema apei calde în București. VIDEO
Vom număra zilele. Când promite Nicușor Dan că va rezolva problema apei calde în București. VIDEO

Vom număra zilele. Când promite Nicușor Dan că va rezolva problema apei calde în București. VIDEO

Marele chin al locuitorilor din București nu ar mai dura mult, vine apa caldă în curând, după cum a anunțat primarul general Nicușor Dan.

Gravele probleme pe care le are Bucureștiul, de multă vreme, cu apa caldă, s-ar putea rezolva într-o săptămână, după cum a anunțat primarul Nicușor Dan. Edilul a explicat că necazurile provin de la ELCEN,  care a decis să intre în revizie simultan cu două centrale.

Nicușor Dan a anunțat când va fi apă caldă în București. Cine a cauzat marea problemă

„O revizie durează între 4 şi 6 săptămâni, sper, deci deja suntem la trei săptămâni de când a început, eu sper să mai dureze o săptămână – o săptămână şi un pic”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai precizată că Termoenergetica vrea să preia compania ELCEN de la Ministerul Energiei. „Sunt un mare susţinător al preluării ELCEN de către Termoenergetica, pentru că rezolvă două sau trei probleme. Una – problema veşnicei dispute între aceste două instituţii: cine are dreptate când apare o problemă la furnizarea căldurii sau a apei calde în Bucureşti.”

Planuri legate de preluarea companiei ELCEN

„Am vrut să fiu foarte echilibrat în relaţia pe care o avem cu ELCEN. Aş dori şi să preluăm ELCEN, plătind statului, Ministerului Energiei, contravaloarea, tocmai ca să nu mai fie tot timpul această pasare a răspunderii între ELCEN şi Termoenergetica, societatea noastră. Problemele care sunt în Bucureşti de 2-3 săptămâni nu sunt cauzate de noi, sunt cauzate de ELCEN, pentru că a decis să intre în revizie simultan cu două centrale”, a mai anunțat primarul general al Capitalei.

Primarul general: „Bineînţeles că decizia nu îmi aparţine”

Nicușor Dan a mai precizat că ELCEN este evaluată la suma de 1 miliard de lei. „Ei au făcut o evaluare, care este la nivelul anului 2021, şi costul este puţin peste un miliard de lei. (…) Bineînţeles că decizia nu îmi aparţine. Aparţine Consiliului General, ca orice chestiune care vizează bugetul. Deci, pentru ca achiziţia să aibă loc trebuie ca CGMB să fie de acord, sunt foarte optimist în direcţia asta, şi trebuie să găsim un mecanism financiar, astfel încât banii aceştia, pe care noi nu îi avem acum, să putem să îi ducem către viitor.

Şi un astfel de mecanism financiar poate să ne fie oferit fie de către Guvern şi Parlament, care să ne dea posibilitatea să ne împrumutăm mai mult decât ceea ce spune în momentul de faţă legea plafonului bugetar, fie de către un acord cu o instituţie financiară care să ne permită să eşalonăm şi să suporte faţă de viitorii noştri creditori, care sunt creditorii actuali ai ELCEN, această eşalonare.”