Evenimentul Zilei > Social > Vom afla originea lui Cristofor Columb? Când se vom publica rezultatele probelor ADN
Vom afla originea lui Cristofor Columb? Când se vom publica rezultatele probelor ADN

Vom afla originea lui Cristofor Columb? Când se vom publica rezultatele probelor ADN

Studiul, care doreşte să aducă date ştiinţifice asupra originii celui care a descoperit America, s-a prelungit aproape două decenii şi va ajunge în următoarele luni în faza sa finală, informează într-un comunicat Universitatea din Granada.
Cristofor Columb a murit în 1506, la Valladolid, în Spania. Rămășițele sale pământești au fost păstrate acolo până în 1537, când sunt trimise la Santo Domingo. De aici, sunt trimise, în 1795, la Havana, de unde, în 1898, se pare că s-au întors în Spania, la Sevilla. Totuși, în 1877 este descoperită la Santo Domingo o ladă plină cu oase, pe care era scris numele său. De atunci, cele două orașe, Sevilia și Santo Domingo, susțin răspicat că dețin rămășițele pământești ale lui Columb. Și ambele au câte un mausoleu sofisticat în care păstrează oasele cu pricina.

Cercetători din Spania, Portugalia şi Italia studiază probe de ADN pentru a determina adevărata origine a lui Cristofor Columb

Rezultatele studiului vor fi date dezvăluite în exclusivitate într-un film documentar şi o miniserie TV coprodusă de televiziunea publică spaniolă în colaborare cu Story Producciones, ce vor fi lansate în jurul datei de 12 octombrie 2021.

Profesorul Lorente, pionier în aplicarea tehnicilor de secvenţiere a ADN-ului în domeniul medicinii legale, va coordona în primul semestru al anului 2021 un grup de cercetători spanioli, portughezi şi italieni, care vor avea misiunea de a studia probele prelevate, un element cheie pentru determinarea originii lui Columb.

După o aprobare excepţională, Jose Antonio Lorente a exhumat în 2003 rămăşiţele navigatorului şi ale fiului acestuia, Ferdinand Columb, care au fost studiate împreună cu osemintele fratelui mai mic al exploratorului, Diego Columb, însă expertul spaniol a oprit cercetările din cauza slabei eficienţe a echipamentelor din acea vreme.

El a depozitat oasele într-o sală blindată a Universităţii din Granada până la îmbunătăţirea tehnologiei de cercetare genetică, care deja a avansat foarte mult şi care va permite cunoaşterea originii lui Columb.

Studiile se vor realiza în diferite locuri ale lumii cu scopul a aduce date ştiinţifice obiective, care să permită istoricilor şi experţilor să confirme sau să infirme teoriile existente. Ipoteza cea mai solidă, mai extinsă şi aproape universal acceptată este aceea potrivit căreia Cristofor Columb era originar din Genova.

Însă, în secolul trecut, au apărut peste 20 de teorii documentate care atribuie originea descoperitorului Americii altor locuri, precum Portugalia, Castilia, alte oraşe din Italia, Catalonia, Mallorca, Galiţia, Anglia, Croaţia şi chiar Polonia.

Imediat ce vor fi finalizate rezultatele analizelor genetice, toate aceste ipoteze vor fi studiate şi aduse la un numitor comun, pentru a rezolva enigma originii lui Columb.

În mai 2021, an care va coincide cu cea de-a 515 comemorare a morţii lui Cristofor Columb, Universitatea din Granada va dezvălui noi date şi informaţii cu privire la acest studiu genetic, notează Agerpres.