Evenimentul Zilei > International > Criminal prins după 35 de ani pe baza unei probe ADN! Țigara de la locul crimei!
Criminal prins după 35 de ani pe baza unei probe ADN! Țigara de la locul crimei!

Criminal prins după 35 de ani pe baza unei probe ADN! Țigara de la locul crimei!

Un deținut dintr-o închisoare din Oklahoma a fost acuzat de crimă, la 35 de ani de la comiterea acesteia, după ce a fost ADN-ul găsit pe o țigară marcată drept probă s-a potrivit cu ADN-ul său.

Earl Wilson, în vârstă de 55 de ani, a fost acuzat, luni, de omor calificat, comis în 1985, prin înjunghierea lui Paul Aikman, a declarat biroul procurorului general din Oklahoma, Mike Hunter, într-o declarație de presă.

Probele ADN au fost preluate de pe o țigară care a fost găsită la locul crimei, la un popas de pe Turner Turnpike din Oklahoma. La acea vreme, agenții Biroului de Investigații (OSBI) din Oklahoma nu au găsit nicio probă și nici nu aveau informații despre identitatea criminalului. Însă anul trecut, ADN-ul de pe țigară a fost comparat cu ADN-ul deținutului Wilson, după o verificare în CODIS, baza de date națională a ADN-ului. Amprentele lui Wilson au fost ulterior adaptate la o impresie latentă de amprentă ADN care fusese luată la locul crimei. „Avansurile tehnologiei ADN permit autorităților să arunce o altă privire asupra acestor cazuri dificile”, a spus procurorul general Hunter în declarația sa despre acuzația adusă deținutului Wilson. „Doar pentru că aceste cazurile se răcesc nu înseamnă că cineva nu ar trebui să fie responsabil, chiar și după trei decenii”m a spus procurorul.

Baza națională CODIS este întreținută de FBI, iar toate probele de ADN de la infractori condamnați, arestați și multe altele sunt înregistrate în acest sistem. Nu este clar de ce anchetatorii nu au comparat timp de 35 de ani, ADN-ul lui Wilson a luat atât de mult timp pentru a se potrivi cu ADN-ul de pe țigară, probă care era înregistrată în baza Codis.

În prezent, Wilson este încarcerat la Centrul de corecție North Fork din Sayre și se află în custodia Departamentului de corecții din Oklahoma pentru o condamnare pentru o infracțiune sexuală într-un caz fără legătură cu crima de acum 35 de ani.

„Timp de 35 de ani, familia lui Paul Aikman a nu a știut cine este responsabil pentru uciderea sa”, a declarat directorul OSBI Ricky Adams într-o declarație. „Au trecut treizeci și cinci de ani, dar nu am uitat de Pavel”.

„Mulțumită științei și activității agenților OSBI și a unității noastre de anchetare a dosarelor de crimă unde nu sunt probe evidente, suntem încântați să anunțăm că suspectul din uciderea lui Paul a fost identificat. Aș dori să mulțumesc procurorului general Hunter și personalului său pentru că au luat acest caz, au depus o acuzație de omor și au dat o voce lui Paul și familiei sale”, a spus șeful OSBI.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: