Evenimentul Zilei > International > Nebunie totală în SUA. Două statui ale lui Cristofor Columb au fost înlăturate la Chicago
Nebunie totală în SUA. Două statui ale lui Cristofor Columb au fost înlăturate la Chicago

Nebunie totală în SUA. Două statui ale lui Cristofor Columb au fost înlăturate la Chicago

Două statui reprezentândul pe Cristofor Columb au fost date jos vineri, de pe soclu, în Chicago.

La solicitarea Primăriei din Chicago, două statui ale lui Cristofor Columb au fost date jos vineri, de pe soclu. Înlăturarea statuilor exploratorului s-a făcut în zorii zile. Noaptea, lucrătorii municipali au folosit o macara pentru a ridica statuia din parcul Grant.

„Mă bucur să văd statuia luată”, a declarat Brenda Armenta, o locuitoare din Chicago. Ea a venit special să vadă înlăturarea statuii.

„Oamenii realizează că ni s-au spus minciuni pentru a ne oprima”, a spus ea.

Cristofor Columb a fost prezentat că „descoperitor al Americii” mult timp. Acum este asociat din ce în ce mai des cu abuzurile făcute de europeni faţă de amerindieni.

A două statuie a navigatorului genovez a fost dată jos dintr-un cartier italian situat în cel de al treilea oraş din SUA ca mărime. Autorităţile nu au dorit să spună unde au fost duse statuile.

Ridicarea statuilor a fost decisă de primăriţa democrată Lori Lightfoot. ” Acest este drept răspuns la manifestaţiile care au devenit periculoase pentru manifestanţi şi poliție. Dar şi din cauza eforturilor individuale” de a doborî statuile”, au precizat serviciile sale într-un comunicat.

Confruntări între apărătorii şi criticii lui Cristofor Columb

Susținătorii și contestării lui Cristofor Columb s-au înfruntat în vecinătatea statuii din Grant Park de mai multe ori, inclusiv joi seară.

Moartea lui George Floyd, un afroamerican asfixiat de un poliţist alb pe 25 mai la Minneapolis, a dat naștere unei dezbateri în SUA, tema fiind rasismul şi fundamentele sale istorice. Acest lucru a condus la înlăturarea mai multor statui ale unor personalităţi care aveau legătură cu sclavia sau cu oprimarea minorităţilor.

Acțiuni similare în mai multe orașe

Statui ale lui Cristofor Columb au fost date jos și din orașele la Baltimore, Boston sau San Francisco. Preşedintele Donald Trump, care consideră aceste acţiuni opera „anarhiştilor” şi „agitatorilor”, i-a luat partea exploratorului.

„Vom construi împreună pentru visul american şi vom apăra şi prezerva modul de viaţă american care a început în 1492. Atunci când Cristofor Columb a descoperit America”, a spus preşedintele SUA în discursul către naţiune, susținut pe 4 iulie.

Decizia lui Lori Lightfoot ar putea să spori tensiunile cu Casă Albă, care a decis deja să trimită, contrar dorinţei primăriţei, poliţişti federali ca întăriri la Chicago. În Chicago infracţionalitatea este în creştere puternică în ultimele săptămâni, potrivit agerpres.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: