Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Arestări masive la Genova. Mafioți italieni și hackeri români într-o vastă rețea criminală
Exclusiv. Arestări masive la Genova. Mafioți italieni și hackeri români într-o vastă rețea criminală

Exclusiv. Arestări masive la Genova. Mafioți italieni și hackeri români într-o vastă rețea criminală

Acțiune de amploare a poliției italiene, în Genova. O rețea de infractori care goleau conturile bancare prin infracțiuni cibernetice a fost descoperită. Mai mulți membri români și italieni au fost arestați. Polițiștii din Cizmă au cooperat cu polițiștii români de la Crimă Organizată, deoarece hackerii români acționau din județul Vâlcea – renumit ca pepinieră a rețelelor de phishing.

Notă: Pishing: În domeniul securității calculatoarelor, înșelăciunea (denumită în engleză phishing, pronunțat /’fi-șin/) reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic (ca eBay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

O înșelăciune electronică constă, în mod obișnuit, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau este informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic este indicată de obicei și o adresă de web care conține o clonă a sitului web al instituției financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc această metodă pentru a obține date bancare.

Din primele informații, este vorba de 20 de milioane de euro sustrași din mai multe conturi bancare din Italia, sumă adunată într-un an.

20 de milioane de euro trimiși în România cu autoutilitare

Veniturile înșelătoriei computerizate au fost creditate în conturi în numele candidaților aflați în Liguria, iar banii au fost retrași din bănci apoi transportați în autoutilitare în România.

Firul roșu care face legătura între Italia și o organizație criminală înrădăcinată în România, în orașul Vâlcea, trece prin Genova. Pe această linie au circulat cel puțin 20 de milioane de euro pe an, strânși de hackerii români printr-o serie de escrocherii computerizate, în mare parte efectuate pe site-urile de comerț electronic.

Cap de mafie, jupânul hackerilor români

Banii erau transferați apoi în conturi curente, pe numele membrilor din rețea. Unul dintre numele regăsite în această grupare este foarte cunoscut în Italia, polițiștii avându-l de mai multe ori în miezul unor astfel de infracțiuni: Salvatore Fasano, în vârstă de 50 de ani, cu domiciliul acum la Genova și, la un moment dat, membru activ al uneia dintre cele mai violente ramuri ale clanului Casalesi Camorra, după cum afirmă presa italiană. Fasano, împreună cu alte 12 persoane, a fost arestat ieri, 7 iulie.
Descoperirea implicării lui Fasano în anchete, desigur, a băgat poliția italiană în alertă. Prezența sa ar putea avea sensuri diferite, inclusiv cea a unei punți de legătură între parteneriatul românesc și crima organizată în regiunea din sudul Italiei, Campania.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE