Proteste uriașe la Madrid și în alte orașe din Spania împotriva „Dictaturii COVID”
- Adrian Pătrușcă
- 12 octombrie 2020, 17:56
Mii de mașini, motociclete și scutere au defilat luni prin Madrid și prin alte orașe spaniole împotriva guvernului socialist condus de Pedro Sanchez și a măsurilor drastice anti-COVID.
„Pleacă, Sanchez!”, „Demisia”, se putea citi pe pancartele afișate de marea manifestație de la Madrid, organizată cu ocazia sărbătorii naționale de către formațiunea naționalistă Vox.
Un uriaș cortegiu de vehicule, arborând drapelul spaniol, a inundat la amiază marele bulevard madrilen Castellana, acolo unde se desfășoară de obicei parada militară cu prilejul zilei de 12 octombrie, anulată anul acesta din cauza epidemiei de COVID-19, scrie AFP.
Mari defilări de vehicule au avut loc și la Valencia, Malaga și Sevilla, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele de socializare.
În piața Colon, în centrul Madridului, numeroși protestatari pedeștri, majoritatea purtând mască, mulți dintre ei veniți cu toată familia, s-au alăturat vehiculelor staționate în mijlocul unui ocean de steaguri naționale roș-galbene.
Protestatarii au criticat în mod special modul în care premierul Pedro Sanchez și guvernul său socialist gestionează pandemia, în timp ce Spania, la fel ca România, se confruntă cu un al doilea val de coronavirus.
Decizia guvernul de la Madrid de a decreta starea de alertă în capitala Spaniei, interzicând orice intrări și ieșiri din oraș, i-a iritat cel mai mult pe manifestanți.
„Guvernul abuzează de puterea sa și ne impune decizii cu un decret care contravine Constituției”, afirmă Joaquin, de 62, de ani, un funcționar care nu a dorit să-și dea numele complet, asemenea multor altor manifestanți, scrie AFP.
Starea de alertă a intrat în vigoare vineri în capitala Spaniei, pentru o perioadă de 15 zile.
Această măsură dură a fost luată după o confruntare între guvernul central, socialist, și guvernul regiunii Madrid, al Partidului Popular, de centru, ale căror opinii diferă privind modul în care trebuie combătută pandemia.
În Spania, țară cu o descentralizare foarte mare, regiunile sunt cele care dețin competențele în materie de sănătate publică.
Ceea ce nu a împiedicat guvernul central să impună restricții în Madrid și în alte regiuni, spre disperarea populației care pare să fi ajuns la capătul răbdării.