Evenimentul Zilei > Social > Volkswagen nu se teme de mașinile electrice de la Apple. Ce investiții pregătește
Volkswagen nu se teme de mașinile electrice de la Apple. Ce investiții pregătește

Volkswagen nu se teme de mașinile electrice de la Apple. Ce investiții pregătește

Directorul general al grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, a afirmat că nu este îngrijorat de niciun plan al Apple privind un vehicul de pasageri care ar putea include tehnologia pentru baterii a producătorului de iPhone-uri.

Volkswagen se ia la trântă cu Apple. Presa internațională anunța în luna decembrie, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Apple înregistrează progrese în privința tehnologiei pentru maşinile fără şofer şi are ca obiectiv să producă până în 2024 un vehicul de pasageri echipat cu propria sa baterie inovativă.

„Proiectul Titan” nu mai sperie pe nimeni

Eforturile producătorului de iPhone-uri în domeniul conducerii autonome, cunoscute sub numele de „Proiectul Titan”, au debutat în 2014. Atunci firma americană a început să proiecteze de la zero propriul său vehicul. La un anumit moment, Apple a abandonat eforturile în domeniul tehnologiei pentru mașinile fără șofer. S-a concentrat pe software şi şi-a reevaluat obiectivele.

„Industria auto nu este un sector tehnologic tipic unde ai putea obţine succes dintr-o singură lovitură. Apple nu va gestiona toate problemele peste noapte”, a declarat Diess, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Deși planurile Apple nu sunt publice, Diess a explicat că astfel de intenții sunt „logice”. El consideră că respectiva companie are experienţă în domeniul bateriilor, softului şi designului, având şi fonduri suficiente pentru dezvoltarea acestor competenţe.

„Totuşi, nu ne este teamă”, a dat asigurări şeful Volkswagen.

Investiție majoră în tehnologiile digitale şi vehiculele electrice

Anul trecut, vânzările Volkswagen au scăzut cu 15,2%, la aproximativ 9,3 milioane de vehicule.  în timp ce numărul de automobile pur electrice livrate s-a triplat, la aproape 232.000 unităţi. La modelele plug-in hybrid creşterea a fost de 175%, la peste 190.000 de unităţi.

Grupul Volkswagen a anunţat recent că şi-a majorat investiţiile planificate în tehnologiile digitale şi vehiculele electrice. Este vorba de 78 de miliarde de euro în următorii cinci ani, dintre care aproximativ 35 miliarde euro vor fi investite în mobilitate electrică.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania, informează Agerpres.