Evenimentul Zilei > EVZ Special > Brexit și pentru șoferii români! Ce se întâmplă cu cei care au acest tip de mașini
Brexit și pentru șoferii români! Ce se întâmplă cu cei care au acest tip de mașini

Brexit și pentru șoferii români! Ce se întâmplă cu cei care au acest tip de mașini

Brexitul vine cu noi reguli inclusiv pentru șoferii români. Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România.

Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu vor mai putea fi omologate în România, căci Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană, deci certificatul emis acolo nu mai este valabil. Mașinile cumpărate de la britanici vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă. Asta implică însă costuri mari, care pot ajunge până la câteva mii de euro.

Șoferii care au înmatriculat deja maşinile aduse din Marea Britanie nu vor trebui să repete procedura. În cazul în care vor face modificări importante înscrise în cartea de identitate a vehiculului, pentru a fi omologată maşina, vor trebui să schimbe postul de conducere pe partea stângă.

Costuri piperate pentru mutarea volanului pe partea stângă

Mulţi şoferi au preferat maşinile din Marea Britanie datorită preţului mai scăzut, însă o astfel de achiziţie aduce acum noi condiţii care trebuie îndeplinite și care duc la pierderea economiei respective. Schimbarea postului de conducere poate costa de la 500 la câteva mii de euro, în funcţie de modelul maşinii și impune o acțiune complexă. Operațiunea poate presupune inclusiv scoaterea motorului ca să fie suficient loc, ștergătoarele se modifică complet, se învârt în sens opus, iar toată zona denumită „peretele de foc” se modifică definitiv.

„Toate modificările aduc un plus de siguranţă prin postul de conducere situat pe partea stângă, dar un plus de risc prin faptul că aceste modificări pot fi făcute necorespunzător. Să fie schimbate conducte de frână, NU prelungite, modificate, făcute ca instalațiile sanitare, e important ca și caseta de direcție să fie amplasată corect, la locul ei”, arată Emil Gâtej, instructor auto.

Ce se întâmplă cu mașinile cu volan pe dreapta aduse din Cipru și Malta

Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie.

„Cel mai rău este la depășiri, pentru că nu poți, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm așa cum se circulă”, a declarat un șofer.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: