Evenimentul Zilei > Economie > Viktor Orban, despre măsurile care ar putea rămâne în vigoare din cauza războiului. Plafonarea prețurilor este singura soluție
Viktor Orban, despre măsurile care ar putea rămâne în vigoare din cauza războiului. Plafonarea prețurilor este singura soluție

Viktor Orban, despre măsurile care ar putea rămâne în vigoare din cauza războiului. Plafonarea prețurilor este singura soluție

Premierul Viktor Orban a declarat că plafonarea preţurilor la combustibili, la unele alimente de bază şi la energie în Ungaria este singura soluție care a mai rămas. Oficialul a precizat că lucrurile nu se vor schimba în bine dacă războiul nu se va termina.

Plafonarea preţurilor la combustibili, la unele alimente de bază şi la energie în Ungaria ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă lungă de timp din cauza războiului din Ucraina. Atacurile nu se vor termina prea curând, iar economia țărilor are de suferit, a afirmat vineri premierul Viktor Orban.

Încă de la începutul războiului, inflaţia a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja crescute din cauza pandemiei. Băncile centrale au majorat dobânzile fără să stea pe gânduri.

Guvernul de la Budapesta a anunţat în noiembrie că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. În februarie, autoritățile au decis să plafonze preţurile unor alimente de bază. Măsurile, care au tăiat 5 – 6 puncte procentuale din inflaţia de bază, ar urma să expire luna viitoare, dar Orban are în plan să le prelungească.

Plafonarea prețurilor rămâne în vigoare

„Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească şi anul 2023 să fie de asemenea plin de incertitudini şi dificultăţi. Omenirea suferă de pe urma războiului şi a consecinţelor sale economice”, a declarat Viktor Orban, la postul public de radio.

Sursa: Dreamstime.com

Acesta a adăugat: „Fără măsurile de plafonare a preţurilor la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru, preţurile pe piaţă ar fi fost de aproximativ 700 – 900 forinţi”.

Se cere ridicarea măsurii

Joi, grupul energetic ungar MOL a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină este necesară pentru toată industria.

Și comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut miercuri Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine. Acesta a amintit de declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.