Producătorii de gaze naturale trebuie să vândă la un preț stabilit de Guvern. Amenzi drastice pentru cei care nu vor respecta legea

Producătorii de gaze naturale trebuie să vândă la un preț stabilit de Guvern. Amenzi drastice pentru cei care nu vor respecta legeaSursa: Arhiva EVZ

Guvernul a decis să plafoneze prețurile la energie electrică și gaze naturale până în 31 martie 2023. Actul normativ le impune producătorilor de gaze naturale prețul la care au voie să vândă. Cei care nu vor respecta legea vor primi amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.

Producătorii de gaze naturale vor trebui să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze din producția internă pe care le vor livra furnizorii clienţilor casnici. Decizia va fi reglementată printr-o Ordonanţă de Guvern care plafonează prețurile la energie în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

„Producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, necesarul de consum“, se precizează în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Pentru vânzarea gazelor naturale către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, preţul stabilit este de 250 lei/MWh. Proiectul de act normativ care prevede plafonarea preţurilor la energie termică și electrică pentru clienții casnici va fi adoptat vineri, în ședința de Guvern.

Amenzi usturătoare

Producătorii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi cuprinse între 1 şi 5% din cifra de afaceri anuală. „Prin cifra de afaceri anuală se înţelege cifra de afaceri a persoanei juridice contraveniente realizată din activitatea licenţiată, în anul financiar anterior sancţionării faptei. În cazul în care, în anul financiar anterior sancţionării, întreprinderea nu a înregistrat cifra de afaceri sau aceasta nu poate fi determinată, va fi luată în considerare cea aferentă anului financiar în care contravenientul a înregistrat cifra de afaceri.

Dacă contravenientul este persoană juridică nou-înfiinţată, care nu a înregistrat cifra de afaceri în anul anterior sancţionării, acesta va fi sancţionat cu amenda contravenţională de la 100.000 de lei la 1.000.000 de lei", se mai menționează în actul normativ.

Cât va costa energia electrică?

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv; c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.

Care va fi prețul la gaze?

Potrivit documentului publicat de Guvern, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici; b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.