Război în Ucraina. Declarația surprinzătoare a șefului Pentagonului: Strategia liderului de la Kremlin este o enigmă

Război în Ucraina. Declarația surprinzătoare a șefului Pentagonului: Strategia liderului de la Kremlin este o enigmă Sursă: Photonsk | Dreamstime.com

Modalitățile Rusiei de a cuceri Ucraina rămân încă o enigmă pentru Occident. Strategia generală a președintelui Vladimir Putin în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina este încă necunoscută, a spus șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, găzduită de acesta, și care a avut loc în mod virtual.

Pe măsură ce războiul a progresat, Vladimir Putin a folosit diverse pârghii pentru a-și atinge obiectivele. Este posibil ca liderul de la Kremlin să își fi schimbat jocul de lungă durată, transformând energia și imigrația în arme împotriva altor state. Însă nu doar acestea, ci chiar și alimentele - cazul cerealelor ce nu pot fi exportate prin Marea Neagră din cauza blocadei impuse de forțele armate ruse.

Planul de război al lui Vladimir Putin rămâne încă o enigmă

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus după încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, găzduită de acesta și care a fost organizată online, că încă de la începutul războiului, Vladimir Putin „a avut în vedere folosirea forței copleșitoare, a vitezei și a puterii pentru a cuceri foarte rapid” Kievul și a înlocui guvernul, dar acest lucru a eșuat și forțele lor au fost împinse înapoi.

„Și astfel, i-am văzut într-adevăr procedând într-un loc foarte lent și fără succes pe câmpul de luptă. Și v-ați aștepta ca el să caute să folosească alte pârghii de putere sau alte instrumente de putere și face acest lucru. Dar în ceea ce privește strategia sa generală, acest lucru este necunoscut”, a spus secretarul american al apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful Pentagonului a mai spus, în aceeași conferință de presă, că un total de 20 de state au anunțat noi ajutoare militare și în domeniul securității, care includ donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate, pentru Ucraina. Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua reuniune a grupului de contact, potrivit președintelui Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

Șeful Pentagonului anunță noi ajutoare militare pentru Ucraina

Printre statele despre care am amintit se numără și Danemarca. Ea a fost de acord să furnizeze un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”.

De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei conferințe de presă.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în domeniul securității”, alții venind cu „noi angajamente pentru antrenarea forțelor ucrainene și susținerea sistemelor sale militare”. De aceste măsuri de ajutor militar Kievul are nevoie în mod critic, a spus secretarul apărării de la Washington.

Lloyd Austin va găzdui personal cea de-a treia reuniune a grupului de contact pentru Ucraina la Bruxelles, pe 15 iunie 2022, relatează jurnaliștii CNN.

„Voi convoca Grupul de contact pentru cea de-a treia reuniune a noastră luna viitoare și ne vom reuni în persoană de data aceasta, la 15 iunie, în marja reuniunii ministeriale NATO privind apărarea de la Bruxelles. Bineînțeles, nu va fi un eveniment NATO, dar vrem să menținem, să menținem ritmul acestor reuniuni și am vrut să folosesc călătoria mea în Europa pentru a mă asigura că ne continuăm pe acest ritm”, a afirmat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.