România primește ajutor militar de la o țară membră UE. Pericolul din Marea Neagră va fi anihilat

România primește ajutor militar de la o țară membră UE. Pericolul din Marea Neagră va fi anihilat

Italia va oferi României două dragoare maritime şi un vas comandant, ce vor avea rolul de-a asigura o zonă a Mării Negre unde ar putea să plutească mine. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a anunțat, marți, că România va primi ajutor din partea Italiei. Peninsularii vor trimite două dragoare maritime şi un vas comandant pentru depistarea eventualelor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră şi a subliniat că România este pregătită pentru a face faţă unei asemenea situaţii, având vase şi elicoptere care patrulează zona.

Ce sprijin va primi România din partea Italiei, pentru a se securiza în fața minelor din Marea Neagră

„În acest moment există o organizare, atât din partea noastră, cât şi o organizare internaţională, pentru că este vorba de un incident care nu este numai în apele teritoriale ale noastre. Noi avem în acest moment 3 vase, un puitor de mine şi vase pentru dragare care patrulează în Marea Neagră.

De asemenea, s-au luat măsuri pentru patrulare aeriană în Marea Neagră, sunt elicoptere care, conform unui plan, survolează în spaţiul Mării Negre şi încearcă să descopere dacă există mine. Nu avem în acest moment o semnalare astăzi, chiar dacă sunt surse care anunţă că ar putea să fie mine în larg care să ajungă mai târziu pe teritoriul nostru şi mult mai târziu pe teritoriul Bulgariei sau în Bosfor. Am vorbit ieri şi cu ministrul italian al Apărării, care a pus deja în discuţie să ne trimită două dragoare în Marea Neagră şi un vas comandant, probabil. Deci, suntem pregătiţi”, a anunțat Dîncu, în Parlament.

Ministrul a mai afirmat că dragoarele patrulează şi receptează, dacă este cazul, minele care plutesc în derivă pe mare. „Avem şi noi aşa ceva, dar e vorba de suprafaţă destul de mare pe care trebuie să o monitorizăm, de aceea este nevoie de cât mai multe. Probabil că şi Turcia va proceda la fel, cred că şi bulgarii”, a adăugat Dîncu.

Pericolul nu este atât de mare în prezent

Ministrul a susţinut că nu crede că, „în acest moment, există un pericol foarte mare”, menţionând că „nu au fost semnalate noi mine”.

„Ştiu că şi reprezentanţii Armatei şi Ministerul de Interne, IGSU au luat legătura cu operatorii economici din porturi, de exemplu pentru instruire în acest sens, platformele marine, de asemenea, au fost instruite pentru modul de a se apăra în cazul apariţiei unei mine şi cred că în acest moment nu este un pericol care nu se poate gestiona. Sunt gestionabile aceste situaţii”, a mai spus Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News