Vasile Blaga a fost achitat a doua oară într-un dosar de trafic de influență. Judecătorii i-au ridicat și sechestrul pe avere. Cine e avocatul care a coordonat apărarea

Vasile Blaga a fost achitat a doua oară într-un dosar de trafic de influență. Judecătorii i-au ridicat și sechestrul pe avere. Cine e avocatul care a coordonat apărarea Sursa foto: Arhiva EVZ

A doua decizie favorabilă pentru Vasile Blaga. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, achitarea acestuia într-un dosar de trafic de influenţă.

Vasile Blaga a fost reprezentat de o echipa de avocați coordontă de Cristian Ene. Potrivit deciziei instanţei, acesta a fost achitat în baza articolului 16 litera b) din Codul de procedură penală: "Fapta nu este prevăzută de legea penală". De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul pe averea europarlamentarului. Decizia instanţei nu este definitivă.

Cristian Ene, celebru avocat din generația tânără, a devenit cunoscut la doar 25 de ani, după ce l-a apărat chiar pe fostul președinte Traian Băsescu, inclusiv în dosarul „Flota”.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La vârsta de 25 de ani am avut o oportunitate care ți se oferă, poate, doar o dată în viață – am fost avocatul celui care avea să devină, un an mai târziu, președintele României. Și, din acel moment, cariera mea a luat o altă direcție. Faptul că acela care avea să devină cel mai important om în stat a avut încredere într-un tânăr de 25 de ani m-a făcut să conștientizez responsabilitatea profesiei de avocat și nevoia permanentă de a oferi fiecărui client siguranța pe care o așteaptă”, spunea Cristian Ene într-un interviu acordat revistavip.net, referindu-se la acea perioadă din cariera sa.

De-a lungul vremii, Cristian Ene a avut în portofoliu și alţi politicieni și oameni de afaceri importanţi: Mircea Sandu – FRF – dezafilierea Universității Craiova – scăpat de plata a peste 240 milioane de euro, Gino Mario Iorgulescu – lipsire de libertate, Mihai Corbu – fost Director Gazprom si Lukoil – scăpat de condamnarea de 7 ani, din prima instanță, Marian Petrache – trafic de influență/luare de mită – clasare.

Alți clienti aflați în portofoliul avocatului Cristian Ene  sunt dr. Gheorghe Burnei, prof. dr. Radu Macovei, Marian Vanghelie, Horia Georgescu.

A doua achitare pentru Blaga

În octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe fostul secretar general al PDL, apoi Curtea de Apel Bucureşti a decis în iulie 2020 să fie rejudecat, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, care a dispus în august 2020 că nu are competenţă în acest caz, pentru ca, în final, dosarul să ajungă la Instanţa supremă.

Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. "În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", susţin procurorii.

Potrivit DNA, Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.