Evenimentul Zilei > Social > Vânzătorii din piețe se plâng că le îngheață marfa
Vânzătorii din piețe se plâng că le îngheață marfa

Vânzătorii din piețe se plâng că le îngheață marfa

Închiderea parțială a piețelor a pus o presiune uriașă pe comercianți. Aceștia se plâng că îngheață lângă tarabe, o dată cu fructele și legumele pe care le vând.

Pentru vânzătorii din pieţe, situaţia devine pe zi ce trece din ce în ce mai neagră, pe măsură ce autorităţile amână redeschiderea pieţelor. Zeci de oameni stau ore întregi în frig pentru a-şi vinde marfa. Mai mult, o mare parte din produse încep să îngheţe, iar pierderile sunt uriaşe. Comercianţii spun că îşi vor închide în curând tarabele pentru că temperaturile negative au devenit tot mai greu de suportat şi ei tremură de frig aşteptând clienţii.

Taxa către stat, plătită obligatoriu

Comercianții de la piața centrală din municipiul Suceava sunt tot mai puțini la tarabe. Oamenii spun că marfa nu rezistă la temperaturile scăzute și abia mai suportă frigul.

Şi în Constanţa situaţia este disperată. De când halele au fost închise, iar oamenii au fost scoși cu tarabele în stradă, puțini mai sunt cei care se încumetă să mai scoată marfa la vânzare. Pentru comercianți este cu atât mai rău cu cât ei sunt nevoiți să își plătească taxele la administrația piețelor la fiecare început de lună. Indiferent dacă apoi au sau nu au vânzare.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, pe data de 10 noiembrie, un amendament care prevede redeschiderea pieţelor. Iar pe 12 noiembrie, actul normativ a fost trimis la preşedinte pentru promulgare. Totuşi, președintele Iohannis a anunţat că legea nu a ajuns la el. Asta în timp ce mii de producători așteptau să afle de la președinte dacă se pot întoarce în piețele închise pentru a nu îngheța.

Marfa este aruncată sau dată la animale

Odată cu prima ninsoare temperaturile au devenit negative, de-a dreptul insuportabile. Unii vânzători sunt nevoiți să arunce marfa, iar alții spun că o duc acasă și o dau la animale.

În piețele din Constanța bate vântul și la propriu și la figurat, iar pierderile se anunță colosale. De când halele au fost închise, iar oamenii au fost scoși cu tarabele în stradă, puțini mai sunt cei care se încumetă să mai scoată marfa la vânzare. Mercurul a scăzut sever în termometre, iar legumele si fructele riscă să înghețe. Nici pentru comericianți nu este mai ușor. Își pun câte două rânduri de haine, însă frigul nu dispare, ci le intră mai bine în oase.

Și din păcate lucrururile vor fi din ce în ce mai grele. În județ a început să ningă, iar marți noapte se anunță precipitații sub formă de ninsoare și în oraș. În aceste condiții, tot mai mulți comercianți se vor vedea nevoți să pună lacătul pe tarabe.