Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Agriculturii despre închiderea piețelor. Paralelă cu evenimentele din 10 august
Ministrul Agriculturii despre închiderea piețelor. Paralelă cu evenimentele din 10 august

Ministrul Agriculturii despre închiderea piețelor. Paralelă cu evenimentele din 10 august

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, şi-a cerut scuze celor care până acum vindeau alimente în pieţele închise, precizând că acestea sunt măsuri necesare şi trecătoare. El a făcut o paralelă cu modul în care jandarmii au intervenit violent în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018.

 

Oros a fost chestionat de jurnalişti, în timpul unei conferinţe de presă, dacă Guvernul are vreun calcul legat de pierderile agricultorilor şi comercianţilor, odată cu închiderea pieţelor.

„Este un subiect sensibil şi total artificial, creat de cei care nu au cu ce veni altceva în faţa electoratului, definiţi prin corupţie, abuz şi minciună. Ei au sabotat practic de la început toate măsurile Guvernului”, a susţinut Adrian Oros.

 

Acesta a amintit că, în aprilie, a cerut explicit ca pieţele să rămână deschise, întrucât situaţia epidemiologică permitea acest lucru, în timp ce unii primari PSD au închis pieţele doar pentru a sabota măsurile Guvernului.

„Majoritatea populaţiei a înţeles că aceste măsuri nepopulare sunt necesare. Dacă nu erau necesare, iar noi nu ne gândeam în primul rând la sănătatea populaţiei, făceam nişte populisme tip PSD şi nu luam acest măsuri. Măsurile sunt trecătoare şi îşi vor arăta efectul pozitiv”, a mai spus ministrul de resort, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, doar 20% dintre pieţe sunt în spaţiu închis, iar majoritatea primarilor au găsit soluţii pentru ca acestea să continue să funcţioneze. În acelaşi timp, 80% sunt în spaţii deschise şi semi-deschise şi pot continua activitatea.

Ministrul Agriculturii își cere scuze pentru închiderea piețelor

„Îmi cer scuze pentru neplăcerile create pentru această perioadă scurtă celor care până acum făceau comerţ în spaţii închise. Dar nu-mi aduc aminte să fi văzut vreun lider PSD să-şi ceară scuze pentru modul în care au încercat să închidă Piaţa Victoriei în 10 august 2018, cu jandarmi, gaze şi bocanci în cap”, a mai spus Oros.

Conform Hotărârii nr. 52 a CNSU din 5 noiembrie 2020, începând din 9 noiembrie a fost suspendată activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor.

Parlamentul a întors însă decizia luată de guvern privind închiderea piețelor. Deputații au votat, marți, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Decizia nu este una definitivă, legea urmând a merge la Cotroceni pentru promulgare, dar Klaus Iohannis o poate întoarce la reexaminare în Parlament sau poate cere un control de constituționalitate.