Iohannis a pierdut. Iliescu rămâne președintele Institutului Revoluției Române

Iohannis a pierdut. Iliescu rămâne președintele Institutului Revoluției Române

Cu un Parlament dominat de PSD, președintele Iohannis nu are nicio șansă de a desființa Institutul Revoluției Române, care este condus de Ion Iliescu.

Camera Deputaților a decis azi, marți, să respingă cerea de reeximanare a legii prin care a Ordonanța de Urgență a Guvernului României, 91/2019, cu privire la desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, a căzut la vot în plenul Institutul Revoluției Române.

După ce legea a ajuns la președintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare, acesta a luat decizia de a întoarce în Parlament, actul normativ, pentru reexaminare.

Acum legea va merge la Senat, ca și cameră decizională, iar dacă votul se va păstra, iar acest lucru este foarte probabil să se întâmple, atunci legea va fi trimisă din nou la președintele Iohannis care este obligat să o semneze. Astfel, Institutul Revoluției Române condus de Ion Iliescu va prinde din nou viață și va începe să funcționeze din nou.

Președintele îl atacă pe Iiescu

În cererea de reexaminare semnată de președintele Iohannis se arată că desființarea Instititului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu, a vizat o chestiune de principiu, numind acest institut o instituție ”inutilă și imorală”.

„Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”, arată Iohannis.

„Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, a mai transmis Klaus Iohannis Parlamentului în cererea de reexaminare a legii.