Gala Performeri din Sănătate. Dr. Mihai Niculescu: Nutriția joacă cel mai important rol în prevenirea bolilor cronice

Gala Performeri din Sănătate. Dr. Mihai Niculescu: Nutriția joacă cel mai important rol în prevenirea bolilor croniceSursa foto Arhiva companiei

Dr. Mihai Niculescu este o somitate în domeniul nutrigeneticii și al epigeneticii, cu numeroase realizări atât peste hotare, cât și în țară, unde este fondatorul Societății române de Științe în Nutriție. Rezultatele sale de excepție au fost confirmate și prin premiul acordat în cadrul Galei Capital Performeri din Sănătate.

Domeniul cercetării medicale și educației a avut și la ediția 2024 a Galei Capital Performeri din Sănătate reprezentanți de marcă. Printre aceștia s-a numărat și dr. Mihai Niculescu, specialist de talie mondială, premiat pentru contribuțiile sale în nutrigenetică și crearea Societății de Științe în Nutriție din România.

„Nominalizarea mea printre cei Top 100 Performeri din Sănătate este o suprinzătoare onoare. Apărută într-un moment oportun, dar și provocator pentru starea de nutriție a românilor. (…) Faptul că societatea civilă românească consideră nutriția un element crucial pentru sănătatea românilor nu este însă o surpriză. Paradoxul îngrijorător al zilelor noastre face ca această abundență alimentară, care contribuie la prelungirea speranței de viață, să fie și principalul contributor al apariției bolilor. Cu un procent cuprins între 25 și 80% în contribuția asupra sănătății oamenilor, nutriția joacă cel mai important rol în prevenirea bolilor cronice și a multor dintre cele acute. Tot paradoxal, o nutriție adecvată este cel mai ieftin și eficient mod de a ne păstra sănătatea”, a explicat dr. Mihai Niculescu în mesajul său transmis în cadrul Galei Capital de către Nicoleta Răducanu, membru în consiliul director al Societății de Științe în Nutriție din România.

O somitate în nutrigenetică și epigenetică

Pentru mulți conaționali, dr. Mihai Niculescu este un nume puțin cunoscut. Pentru comunitatea ștințifică internațională, dar și din România, este o somitate în nutrigenetică și epigenetică. Cu realizări importante, care nu se regăsesc doar peste hotare, ci și în țară.

Stabilit în SUA de mai mulți ani, dr. Niculescu a condus în 2008-2015 propriul laborator în cadrul Nutrition Research Institute. În 2015, a fondat compania Advanced Nutrigenomics. Iar un an mai târziu a devenit directorul proiectului NUTRIGEN, derulat în cadrul UMF Timișoara. Proiect finanțat cu 2 milioane de euro de către Uniunea Europeană.

„Am realizat primul studiu controlat, randomizat, în domeniul nutrigeneticii, desfășurat în România, pe populație română. Importanța studiului este demonstrată de numeroasele publicații științifice. Care au arătat că există semnături genetice distincte, individuale, cu rol de predicție asupra efectului terapeutic al statinelor la persoanele cu obezitate din România. (…) Noutatea rezultatelor a fost absolută pe plan mondial. Atât în modul în care am stabilit aceste formule de predicție, cât și a efectului produs de combinația de nutrienți folosită. Am putut, astfel, demonstra că starea ficatului poate fi îmbunătățită, chiar și în lipsa scăderii în greutate”, a declarat dr. Niculescu, în cadrul unui amplu interviu acordat revistei Capital.

SSN, un proiect necesar

Un al proiect important realizat în țară de către dr. Mihai Niculescu a fost înființarea Societății de Științe în Nutriție (SSN). După cum precizează acesta, SSN a umplut un gol existent în peisajul profesional al științelor nutriției din România.

„SSN a creat posibilitatea agregării, în aceași organizație științifică, a mai multor profesioniști interesați de nutriție: dieteticieni, medici, cercetători, studenți, profesioniști din domenii conexe nutriției. Este o societate croită după concepte moderne. Aceasta își are corespondenți în societăți de renume din alte țări cu un domeniu al nutriției foarte dezvoltat”, a explicat specialistul.

SSN desfășoară o activitate intensă de formare și informare, atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. De asemenea, societate discută cu organizații ale industriei alimentare și de suplimente. În scopul de a alinia eforturile și interesele venite din mai multe direcții în folosul publicului.

„Avem mult de lucru și suntem la început de drum. Însă sper să putem deveni o organizație care să reprezinte un reper al aspectelor științifice ale nutriției. Percepută ca atare de către toți românii interesați de nutriție științifică. Încercăm, de asemenea, să contracarăm efectele dăunătoare induse de pseudospecialiști. Atât de prezenți în media românească și pe platformele de socializare”, a precizat dr. Niculescu.

Provocări cu specific românesc

Demersul nu este lipsit de provocări. Unele care țin de specificul național, după cum a precizat interlocutorul nostru.

„Provocările românești țin, în esență, de mentalitățile pe care unii oameni le au cu privire la scopul pentru care facem cercetare sau educare. Într-o măsură importantă, scopul manifestat (și nu cel declarat) al cercetării și educației în România a fost «deturnat» pentru a servi alte scopuri reale. Iar legislația oglindește acest lucru. Dovedind negru pe alb că cei care decid încă nu au înțeles care sunt scopurile educației și cercetării. Prea ades văd în România, în privința cercetării, că este abordată ca o obligație impusă de fișa de lucru. (…) Prea des întâlnesc procese educative stabilite în scopul de a prezerva normele didactice. Fără ecou în formarea profesională autentică. Prea des văd că un corp profesoral își stabilește reguli în cadrul unei universități pentru a își menține un «status-quo» și în pofida intereselor în domeniu”, a explicat dr. Niculescu.

Sunt verdicte dure venite din partea unui specialist de renume mondial, care cunoaște bine realitatea românească. Dar care nu renunță la proiectele din țară.

Revista Capital Top 100 Performeri din Sănătate, ediția 2024 este disponibilă la punctele de difuzare a presei. Dar și online, pe site-ul edituradecarte.ro. Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate 2024 poate fi urmărită pe canalul YouTube Hai România.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: MEDICI’S, EUMED, MEDIMA HEALTH, DENKMANN, ANTIBIOTICE IAȘI, SANADOR, CLUB ONE, PRIVILEG CATERING și LA LORRAINE (Donut Worry be Happy).