Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan oferă soluții. Ce le propune producătorilor agricoli din piețe
Nicușor Dan oferă soluții. Ce le propune producătorilor agricoli din piețe

Nicușor Dan oferă soluții. Ce le propune producătorilor agricoli din piețe

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, anunţă că municipalitatea bucureşteană va amenaja pieţe volante şi spaţii deschise suplimentare, pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli să poată să își vândă marfa.

 

„Pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli care nu-şi vor putea vinde marfa în pieţele închise din Capitală (a căror funcţionare va fi temporar suspendată pentru a limita răspândirea COVID-19), municipalitatea bucureşteană va amenaja pieţe volante şi spaţii deschise suplimentare”, a scris primarul sâmbătă, pe contul său de Facebook.

El a precizat că decizia a fost luată în urma unei discuţii telefonice cu premierul Ludovic Orban, fiind vorba de o măsură specială pentru susţinerea micilor producători din jurul Capitalei, dar şi a bucureştenilor care cumpără astfel de produse din piaţă.

„Identificăm zilele viitoare locaţiile şi le anunţăm din timp. Legumele, fructele şi lactatele produse în comunele limitrofe Capitalei trebuie să-şi găsească loc în continuare pe piaţa bucureşteană”, se mai arată în mesajul postat de Nicuşor Dan.

De luni, pieţele agroalimentare care funcţionează în spaţiu închis nu vor mai funcţiona, timp de cel puţin o lună.

Soluțiile autorităților locale

Autorităţile locale vin cu o soluţie pentru ca agricultorii să-şi vândă, totuşi, marfa: acolo unde este posibil, tarabele vor fi mutate în aer liber, lângă pieţele închise, sau vor monta corturi pe spaţiul de parcare al pieţei. Însă, micii fermieri şi vânzătorii sunt îngrijoraţi că rămân cu marfa nevândută.

Deşi unele pieţe acoperite sunt aerisite, iar producătorii respectă condiţiile de distanţare şi dezinfectare, noile restricţii nu îi iartă. Ca atare, unii administratori caută soluţii astfel încât toţi producătorii să se poată muta în aer liber.

România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. Toate școlile din țară vor trece în sistem online, angajații – atât de la stat, cât și cei de la privat, vor lucra în regim de telemuncă dacă au această posibilitate, iar masca de protecție va fi obligatorie în toată țara.

În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, iar târgurile și piețele ar urma să fie închise.