Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în carantină parțială. Ludovic Orban, noi detalii despre închiderea piețelor
România, în carantină parțială. Ludovic Orban, noi detalii despre închiderea piețelor

România, în carantină parțială. Ludovic Orban, noi detalii despre închiderea piețelor

Cu câteva ore înainte de a intra în carantină parțială, premierul Ludovic Orban a venit cu ultimele detalii despre închiderea piețelor și a vorbit despre celelate măsuri pe care trebuie să le respecte românii.

Lodovic Orban a spus că suntem într-un punct critic și că oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să-și protejeze sănătatea. Cât despre închiderea piețelor, premierul a declarat că a vorbit cu peste 100 de primari ca să găsească soluții.

Am discutat personal cu peste 100 de primari ca să pună la punct. La orice situație trebuie găsite situații. Sunt piețe închise care nu pot funcționa. Sunt și multe piețe deschise. Am vorbit cu primarii să găsească soluții. S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că nu protejăm producătorii autohtoni. Suntem într-un punct critic și oamenii trebuie să înțeleagă. Fiecare om care se îmbolnăvește e supus unui risc.

Noi trebuie să avem ca obiectiv constant reducerea numărului de infectări. Protejarea sănătății și a vieții oamenilor e un obiectiv fundamental în activitatea noastră. Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Noi am luat măsuri permanent pentru creșterea numărului de locuri în spitale, la secțiile ATI, și luăm în continuare măsuri, dar putem atinge o limită. Limita e mai ales de personal. E și o limită de rezistență umană. La un număr așa mare de cazuri, foarte mulți obosesc”, a declarat Orban la B1 TV.

Premierul a mai spus că aceste măsuri erau absolut necesare și că s-a ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii.

Cât timp vor fi suspendate piețele

„Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea consumatorului să-și aleagă de unde vrea marfa, din supermarket sau din piață. Producătorii trebuie sprijiniți în aceesul către piață. În supermarketuri se vând produse românești care respectă minime standarde. Ca să ajungi în supermarket, nu poți să te duci tu, ca producător individual, că supermarketurile cer sortar, ambalare, marcare, o anumită cantitate. Aici trebuie făcute investiții în spirjinul producătorului, să poată ajunge pe piață.

De aici puteți descarca declarația pe proprie răspundere

De aici puteți descărca adeverința angajator

Vor fi construite centre regionale pentru a face aceste activități care individual se pot face farte greu. Asta e realitatea. Există o cultură a asocierii.  Am solicitat prefecților să discute cu primarii și să pună la punct măsuri, ca să ne asigurăm că producătorii români au unde să-și vândă marfa, iar oamenii să-și poată cumpăra produsele românești, proaspete, în continuare.

Vedem cum evoluează pandemia în perioada asta. Se suspendă activitatea în piețele care sunt în spații închise. Ele nu sunt bine amenajate, nu au ventilație, nu se pot respecta normele de protecție sanitară. Mulți din consumatori și din vânzători sunt, în general, oameni mai în vârstă, care sunt mult mai vulnerabili riscului de a dezvolta forme severe ale bolii COVID”, a mai detaliat Ludovic Orban.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: