Evenimentul Zilei > Social > Valul scumpirilor continuă. Prețul apei îmbuteliate a crescut la raft
Valul scumpirilor continuă. Prețul apei îmbuteliate a crescut la raft

Valul scumpirilor continuă. Prețul apei îmbuteliate a crescut la raft

Prețul apei îmbuteliate a crescut în ultimele luni, în contextul valului general de scumpiri, din ultimele luni. Prețurile au cunoscut majorări substanțiale, conform informațiilor din spațiul public, iar un bidon de doi litri care în urmă cu un an costa 1,95 lei a ajuns, în prezent la 3,69 lei. Însă nu doar apa îmbuteliată, de pe rafturile supermarketurilor a înregistrat o majorare de preț ci și cea de la robinet, furnizată de companiile de apă.

Prețul apei a crescut, în ultimul timp, fie că este vorba despre cea îmbuteliată, ahiziționată de pe rafturile magazinelor, fie că este vorba despre cea care curge la robiet. Conform informațiilor din spațiul public, într-un anumit caz, pentru un anumit sortiment de apă, un bidon de 2 litri de apă îmbuteliată a ajuns să coste cu 1,5 lei mai mult decât anul trecut.

Astfel, de la 1,95 cu cât era cumpărată în anul 2021, apa respectivă a ajuns să coste 3,69 de lei, conform informațiilor furnizate de Antena 3. Dacă avem în vedere prețurile practicate la nivelul anului 2020, în urmă cu doi ani, observăm că diferența este aceeași.

Confruntați cu această situație, cumpărătorii spun că vor limita cantitățile de apă îmbuteliată pe care le cumpără din magazine. Ei spun că vor face economie și se vor orienta spre apa de la robinet, chiar dacă nu este de aceeași calitate.

sursa foto: EVZ

Apă de la robinet mai scumpă

Însă nu doar apa îmbuteliată a cunoscut o majorare a prețurilor, în ultimele luni. Același lucru s-a întâmplat și cu cea de la robinet pe care o plătim furnizorilor de utilități publice. Și în acest caz avem o scumpire, din cauza costurilor cu energia, a scumpirilor etc.

În ţară, preţul pentru un metru cub de apă consumat diferă de la o localitate la alta, de la un județ la altul, în funcție de operatorii de utilități. Cu toate acestea putem spune că, în medie, prețul se încadrează între 11 lei și 15 lei pe metru cub.

Astfel, în municipiul Cluj, un metru cub de apă costă 14,65 lei, în vreme ce la Buzău ajunge 12,67 de lei, iar la Bistriţa Năsăud este furnizată la prețul de 12,41 lei pentru un metru cub.

În județul Vrancea, apa costă 12,18 lei pe metru cub, iar în Neamț ajunge la 12,06 lei pe metru cub. În Galaţi apa este livrată pentru 11,87 lei pe metrul cub, iar în Constanța cu 11,82 lei pe metrul cub. În județele Timiş și Vaslui avem printre cele mai mici prețuri practicate de operatori pentru apa potabilă. Aici un metru cub se vinde cu 11,59 lei. Însă cea mai ieftină apă din țară este în județul Hunedoara unde un metru cub costă 11,53 lei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: