Prețul la gazele naturale, un coșmar ce nu poate fi oprit. Ce ne așteaptă în această iarnă
- Andrei Narița
- 3 august 2022, 07:15
Prețul la gazele naturale va atinge cele mai mari valori din istorie în această iarnă. Printre cei mai afectați vor fi consumatorii industriali mari, care se vor închide singuri fără să fie raționalizați.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a anunțat că prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din istorie, iar marii jucători din industrie vor fi cei mai afectați.
„Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creşterii cererii de gaze pentru înmagazinare, preţul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, a declarat specialistul în energie.
În 2022, prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de nouă ori, iar prețul pentru iarna care urmează va crește mai mult din cauza contextului geopolitic la nivel național.
Din august, prețul gazelor naturale va crește din cauza încheierii contractelor de achiziție
„Trebuie să ne aşteptăm ca preţurile gazelor să crească în această perioadă şi să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacţiilor cu gaze. Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existenţa efectivă a gazelor, şi astfel vom asista la situaţii în care unii consumatori/ţări, vor fi determinaţi să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea”, a mai declarat președintele Asociației Energia Inteligentă.
Specialistul în energie a mai precizat că această situație va aduce câștiguri colosale pentru mai multe companii și țări datorită politicilor și programelor pe care le vor întreprinde.
„Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor ţări.”, a mai spus Chisăliţă.
Reamintim că Uniunea Europeană a semnat un acord prin care încearcă să reducă treptat consumul de gaze naturale cu 15%, pentru a compensa scăderea livrărilor din Rusia. Mai exact, statele membre blocului comunitar european au convenit să reducă cererea de gaze între 1 august 2022 și 31 martie 2023, în comparație cu consumul lor mediu din ultimii cinci ani.
Prețul gazului, folosit pentru producția de energie electrică, a crescut considerabil din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia și discuțiile statelor europene cu privire la reducerea importurilor de gaze rusești.
Gazprom a tăiat livrările de gaze naturale către Letonia, acuzând de încălcarea condițiilor de prelevare. Moscova a anunțat că reducerile masive de gaze către Europa a început din cauza sancțiunilor impuse de UE Rusiei, după ce au atacat Ucraina.