Medicul Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă cu privire la un val patru al pandemiei, exprimându-și totodată îngrijorarea fată rata de vaccinare scăzută în anumite zone ale ţării.
„Valul patru devine o certitudine în foarte multe state care nu sunt foarte departe de România. Vedem Rusia, care se confruntă cu un val de infectări, Marea Britanie, Spania, începe să crească numărul de cazuri și în Italia și Germania, cu tulpina Delta, și se pare că sunt câteva focare și în Grecia. E o realitate pe care o așteptam, probabil, cu toții, dar nu trebuie să uităm că și aceste state, care se confruntă acum cu acest val de infectări au populație vaccinată” , a declarat Beatrice Mahler.

Varianta Delta este mai agresivă decât toate celelalte variante

Medicul a mai subliniat faptul că există o diferență clară de vulnerabilitate în fața tulpinii Delta a coronavirusului între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

„Ce e bine în Marea Britanie este că persoanele infectate nu ajung să preseze sistemul de sănătate, pentru că formele de boală la persoanele vaccinate sunt mult mai ușoare. Însă asta nu înseamnă că ele nu pot transmite infecția persoanelor nevaccinate, iar cei care sunt nevaccinați și au o infectare cu varianta Delta se pare că au nevoie de asistență medicală în procent mult mai mare decât la celelalte tulpini”, mai spune dr. Mahler.

Nu trebuie să ne relaxăm în această perioadă

Medicul recomandă oamenilor să se vaccineze chiar dacă rata de infectare a scăzut, şi spune: „Valul patru cu siguranță poate fi mai sever dacă ajunge în localități unde rata de vaccinare este scăzută, unde nu reușim să convingem populația că vaccinul protejează, că până la urmă vaccinul salvează viața celui care este vaccinat și are acest bagaj de anticorpi.

Nu trebuie să ne relaxăm în această perioadă în care avem, într-adevăr, un număr foarte mic de cazuri, dar este îngrijorător ce se întâmplă în state unde populația este deja vaccinată și care ajung să se confrunte cu acest val de infectări” , a afirmat Beatrice Mahler, recomandând oamenilor să se vaccineze.

Medicul dă garanții că în cazul în care un al patrulea val ar veni, spitalele sunt pregătite: „Nu vom fi luați prin surprindere de valul patru .Și în acest moment în Institutul Marius Nasta avem paturi dedicate pacientului COVID, chiar dacă au fost reduse foarte mult, conform legislației, avem un plan de revenire rapidă la numărul mare de paturi dacă situația o va impune. Însă față de celelalte două valuri avem avantajul vaccinului, avantaj pe care ar trebui să-l folosim” , a concluzionat  dr. Mahler la Digi24.