Vine valul patru al pandemiei. Spitalele din România deja s-au pregătit

Vine valul patru al pandemiei. Spitalele din România deja s-au pregătit

Guvernanții se pregătesc pentru valul patru al pandemiei. Ioana Mihăilă a anunțat crearea unui cadru legislativ care să permită unităților sanitare să gestioneze eficient situația paturilor din secțiile ATI pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus.

Reprezentantul Ministerului Sănătății a confirmat, în declarația de presă susținută pe 27 mai, că unitățile sanitare sunt pregătite pentru valul patru al pandemiei de coronavirus. Autoritățile spun că au luat ca puncte de referință, în pregătirea pentru noul val, numărul maxim de paturi disponibile spre tratarea pacienților infectați din cel mai sever val de pandemie.

Noul val de pandemie, cu care ne vom confrunta (probabil) în toamnă, nu va fi la fel de sever ca valul doi și trei, a transmis ministrul Ioana Mihăilă, în contextul în care autoritățile au luat deja în considerare acest aspect și s-au pregătit temeinic pentru această provocare.

În contextul imunizării mai multor cetățeni, valul trei al pandemiei nu mai provoacă la fel de multe victime ale noului coronavirus. Secțiile ATI sunt mai relaxate, iar pacienții care se prezintă la unitățile medicale confirmați pozitiv cu coronavirus nu se află în stare gravă, potrivit ministrului Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secțiile ATI sunt mai relaxate

"Vorbeam cu medicul şef ATI de la Spitalul Municipal că, pentru prima dată după multe săptămâni, sunt locuri libere în Terapia Intensivă de la Spitalul Municipal şi că pentru prima dată după multe săptămâni pacienţii ajung în stare mai puţin gravă la spital", s-a exprimat Ioana Mihăilă.

Cu toate acestea, unele voci susțin că numărul cazurilor de infectări cu coronavirus a scăzut pe fondul temperaturilor ridicate. Odată cu venirea toamnei, însă, numărul infectărilor va crește, din nou, iar populația se va confrunta cu al patrulea val de pandemie.

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, astfel de aprecieri nu prea timpurii. Cu toate acestea, autoritățile s-au pregătit pentru o nouă provocare. Ioana Mihăilă a transmis că a fost conturat un cadru legal în acest sens, astfel încât unitățile medicale să poată răspunde în timp eficient unor noi cazuri de infectare cu coronavirus.

"Noi suntem pregătiți, am făcut cadrul legal pentru că spitalele să poată să răspundă în timp util și eficient. Am luat ca termen de referință numărul maxim de paturi din valul pandemic cel mai sever. Acolo am luat ca valoare de referință. Nu cred - și nimeni cred că nu crede - că există posibilitatea reală să mai atingem intensitatea valurilor doi și trei din toamna și din iarnă", a declarat Ioana Mihăilă.

Cum ne pregătim pentru noul val de infectări

Ioana Mihăilă a atras atenția că, pentru a preveni răspândirea periculoasă a infectărilor cu coronavirus și evitarea unui val de pandemie intens, românii trebuie să se vaccineze și să respecte măsurile de stopare a răspândirii virusului. "Cred că cea mai bună pregătire este tocmai asta, prevenţia, şi noi ne putem pregăti foarte bine pentru un potenţial val patru vaccinând, mergând la vaccinare şi respectând măsurile", a subliniat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății se pregătește să meargă cu propriul copil la vaccinare.

"Fiica mea, dimineaţă, m-a întrebat ea când se vaccinează, aşa că aşteptăm cu nerăbdare aprobarea vaccinului şi la nivelul Uniunii Europene şi pentru persoanele mai tinere de 16 ani şi cred că voi fi printre primii care vor merge cu copilul, care este eligibil la vaccinat (...) Vreau ca, aşa cum eu mă simt liniştită după vaccinare, acelaşi lucru să-l simtă şi fiica mea, şi copiii mei, şi colegii lor de clasă, şi persoanele cu care vin în contact", s-a exprimat Ioana Mihăilă.