Evenimentul Zilei > Social > Valul 3 al pandemiei bate la ușa românilor? „Este mai mult decât probabil”
Valul 3 al pandemiei bate la ușa românilor? „Este mai mult decât probabil”

Valul 3 al pandemiei bate la ușa românilor? „Este mai mult decât probabil”

Medicul Cristian Jurma anticipează un posibil val 3 al pandemiei în luna martie. Rata de secvențiere cu noua tulpină britanică a coronavirusului poate atinge chiar 50% dintre noile cazuri de infecție COVID-19.

Valul 3 al pandemiei bate la ușă? Medicul și cercetătorul Cristian Jurma a explicat, vineri seară, că în acest moment un eventual val 3 pandemic în România este doar „o speculație sau o ipoteză”. Specialistul remarcă însă că tot speculație a fost considerată și prezența tulpinii britanice în luna decembrie. În final mutația avea să fie confirmată în ianuarie 2021.

Valul 3 al pandemiei bate la ușă? Cristian Jurma: Valul 3 pandemic este mai mult decât probabil

Întrebat de  prezentatorul Tudor Mușat în ce măsură valul 3 pandemic potențat de aceste noi tulpini COVID-19 ar putea deveni și la noi o realitate, Cristian Jurma a răspuns: „Mă aștept ca această ipoteză să fie într-adevăr confirmată în luna martie. Avem premisele teoretice pentru ca să se întâmple acest val 3. Avem o relaxare, avem tulpină britanică, care se dublează foarte repede”.

„Din câte am observat în dinamica din Marea Britanie, această tulpină a fost depistată la începutul valului 2 în Marea Britanie, în septembrie. Dar a devenit într-adevăr prevalentă în decembrie, pe la 50% din cazurile din jurul Londrei. Atunci a provocat și acest val 3 în Marea Britanie. A fost dublu față de cel pe care l-a avut până atunci. A survenit pe o fază descendentă, e important de subliniat”, a mai spus Cristian Jurma.

În martie, procentul tulpinii britanice va atinge 50% din cazurile de infecții COVID-19

Specialistul a explicat că, având în vedere că 27% din cazurile secvențializate până acum au fost confirmate cu tulpina britanică, „suntem în zona de predicție”. În luna martie procentul va ajunge la 50%.

„Deci tulpina aceasta va deveni majoritară, moment în care mă aștept ca această fază ascendentă rapidă să o putem detecta cu ajutorul testelor mult mai puține care se fac în România decât în Marea Britanie. Dacă, bineînțeles, până atunci nu reușim să găsim o soluție să evităm acest val. Singurul motiv pentru care facem aceste predicții este ca să dăm timp autorităților să ia măsurile necesare pentru a preveni o asemenea situație”, a precizat Cristian Jurma.

Până în 19 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 774.555 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că 719.693 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până în prezent, în România au fost depistate 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului. Îmbolnăvirile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri.
Sursa: B1

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.