Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în rândul medicilor. Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă în România
Alertă în rândul medicilor. Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă în România

Alertă în rândul medicilor. Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă în România

Tulpina britanică de coronavirus este pe cale să devină predominantă și la noi în țară, conform estimărilor medicilor epidemiologi care estimează că acest lucru se va întâmpla în aproximativ trei săptămâni.

Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă în România. Momentan, această tulpină se întâlnește cu precădere în marile orașe. Specialiștii spun că este o chestiune de timp, aproximativ trei săptămâni, până când noile tulpini de coronavirus vor deveni predominante.

Conform unui studiu al specialiștilor Medlife, din 90 de probe aleatorii analizate, aproape jumătate au fost pozitive la varianta britanică. Procentul este în creștere, atrag atenția autorii studiului.

„Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere. Cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării. Urmează, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel national”, au arătat cercetătorii.

Oficial, în România sunt doar 136 de cazuri de pacienți infectați cu noua tulpină, britanică. Mai multe orașe importante, precum Brașov și Cluj Napoca au ajuns în scenariul roșu din cauza creșterii numărului de infectări.

Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă

Medicul epidemiolog Emilian Popovici confirmă că varianta britanică ar putea să devină dominantă în România, în următoarele 3 săptămâni. Medicul a comentat concluziile studiului prezentat de Medlife.

„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezentativ. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se confirmă ce ne așteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu transmisibilitate mai crescută au devenit dominante”, a explicat Emilian Popovici, conform Digi24.

Potrivit spuselor sale este doar o problemă de timp ca una dintre aceste variante, să devină predominantă. Medicul a precizat că orizontul de timp e de aproximativ trei săptămâni.

„Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru”, a spus medicul Popovici.

El a precizat că pe moment nu s-a observat o creștere a numărului de infecții. De asemenea nu s-a constatat o încărcare mai mare a spitalelor și a secțiilor ATI cu noi cazuri. În acest context, a precizat medicul, măsurile adoptate de autorități au produs efecte.