Evenimentul Zilei > International > Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărilor
Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărilor

Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărilor

UE, sub presiunea pentru ritmul lent al campaniilor de vaccinare, a semnat șase contracte cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19: trei sunt autorizate, dar au întâmpinat întârzieri semnificative în producție.

Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărior. Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27, a precomandat în total aproximativ 2,2 miliarde de doze. Depinde de state să finalizeze comenzile și să trimită dozele.

Vaccinul duo-ului germano-american BioNTech/Pfizer a fost, la sfârșitul lunii decembrie, primul aprobat de autoritatea de reglementare europeană.

Urmat, la 6 ianuarie de cel american de la Moderna. Apoi, de cel anglo-suedez AstraZeneca, la 29 ianuarie.

Aceste trei vaccinuri necesită două injecții și, prin urmare, două doze per persoană.

La 1 februarie, UE primise 18,5 milioane de doze, inclusiv 17,6 milioane de la BioNTech-Pfizer și 854.000 de doze de la Moderna.

Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărior. Blocul comunitar a semnat șase contracte cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19

Împreună, cei 27 au administrat în medie 2,4 doze la 100 de persoane, cu diferențe semnificative între țări, scrie AFP.

 BioNTech-Pfizer: 600 de milioane de doze precomandate

Un prim contract semnat în toamnă prevedea livrarea a 200 de milioane de doze înainte de septembrie 2021. Apoi 100 de milioane mai târziu.

Un al doilea contract semnat pe 8 ianuarie acoperă 300 de milioane de doze suplimentare – livrările începând din al doilea trimestru.

Acest lucru se datorează înființării în februarie a unei noi unități de producție a BioNTech din Marburg (Germania). Consolidând uzina belgiană din Puurs – unde a fost înregistrată o încetinire la sfârșitul lunii ianuarie.

BioNTech și Pfizer au confirmat, luni,  că vor putea livra până la 75 de milioane de doze suplimentare către UE în al doilea trimestru.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE