COVID-19 obligă UE să impună restricții dure la frontiere

COVID-19 obligă UE să impună restricții dure la frontiere

Uniunea Europeană va spori restricțiile la frontiere pentru cei care vin din afara blocului comunitar.

COVID-19 obligă UE să strângă șurubul la frontiere. Cei care intră în spațiul Uniunii Europene trebuie să prezinte dovada unui test negativ pentru COVID-19. Iar testul trebuie să fi fost făcut cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Decizia face parte dintr-un set de măsuri de sporire a restricțiilor pentru persoanele care vor intra în spațiul Uniunii Europene.

Acest set de măsuri a fost convenit, luni, de către cele 27 de guverne ale țărilor din UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această cerinţă se va aplica şi călătorilor care vin în blocul comunitar în cadrul unor deplasări considerate esenţiale. Urgenţe de familie sau urgenţe profesionale fac parte din categoria deplasărilor esențiale.

În ce privesc călătoriile neesențiale, ele au fost deja în mare parte interzise. Cu excepţii în cazul cetăţenilor UE sau al membrilor familiilor acestora.

În cazul în care testele pentru COVID înainte de plecare nu sunt posibile, călătorilor ar trebui să li se permită să efectueze astfel de teste la intrarea în blocul comunitar.

COVID-19 obligă UE să strângă șurubul la frontiere. Cei 27 au convenit asupra unui set de măsuri restrictive pentru cei care intră în spațiul blocului comunitar

Această recomandare, care mai trebuie adoptată în scris, nu are caracter obligatoriu. Le revine statelor membre să elaboreze propriile reglementări, scrie Agerpres.

Până la ora actuală, o serie de țări cer deja teste pentru COVID-19 înainte de plecare, între care Olanda şi Franţa.

Pentru regiunile unde au fost depistate noi variante de coronavirus, statele membre ar urma să impună carantină obligatorie şi teste suplimentare la sosire, conform recomandărilor.

În ultimele luni, UE a căutat să-şi coordoneze abordarea cu privire la restricţiile de călătorie, dar nu întotdeauna cu succes.

Luni, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a lansat luni un instrument care permite monitorizarea vaccinărilor împotriva COVID-19 pe teritoriul Europei.

Potrivit datelor până în prezente, 8,23 milioane de doze de vaccin au fost administrate în statele membre UE. Dar numărul real ar fi mult mai mare, conform Centrului.

Statele membre trebuie să comunice de două ori pe săptămână bilanţuri privind campania de vaccinare. Dar unele nu au furnizat încă datele la nivel naţional.