UE va face tot posibilul pentru respectarea contractelor privind vaccinurile. Michel: „Vom folosi toate mijloacele legale”

UE va face tot posibilul pentru respectarea contractelor  privind vaccinurile. Michel: „Vom folosi toate mijloacele legale”

ANSA. Peste 13 mii de cazuri noi, 488 de decese. Numărul persoanelor spitalizate şi a celor aflate în secţiile ATI este în scădere. Polemici provocate de întârzierea livrărilor vaccinurilor Pfizer și Astrazeneca. Italia riscă să dispună doar de 3,4 milioane de doze, din cele 8 contractate

UE intenționează să „asigure respectarea contractelor semnate” privind livrarea vaccinurilor Pfizer recurgând chiar la mijloace legale, în cazul în care va fi necesar, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, invitat la emisiunea „Grand Rendez-vous” transmisă la radio Europe 1. „Putem folosi în acest scop, toate mijloacele legale de care dispunem”, a spus Michel.

„Este evident că dacă nu sunt vaccinuri, imunitatea colectivă va apărea cu câteva săptămâni, sau chiar luni mai târziu”, a declarat ministrul afacerilor regionale Francesco Boccia la SkyTg24, confirmând că rapelurile vor fi „făcute în mod sigur”, dar că planul trebuie remodelat „în baza numărului redus de vaccinuri”.

„Cerem ca aceste cifre să fie revizuite”, a adăugat el, subliniind că „dacă există probleme de producție, trebuie să ni le explice acest lucru”, însă „dacă vaccinurile destinate UE ajung pe alte continente, atunci este ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partida se joacă în întregime pe vaccinuri şi pe actualizarea necesară a planului de vaccinare. Ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia a convocat o reuniune cu reprezentanţii regiunilor. La ședință, au mai participat ministrul sănătății, Roberto Speranza și comisarul pentru situații de urgență, Domenico Arcuri.

În ultimele 24 de ore, în Italia s-au înregistrat 13.331 de cazuri noi de Covid, pentru un total de 2.455.185 de la începutul urgenței. Numărul deceselor a crescut cu 488, ceea ce face ca numărul total al victimelor virusului să fie de peste 85 de mii: 85.162.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, pentru prima dată în ultimele două săptămâni, numărul pozitivilor scade sub 500 de mii: mai exact 498.834, cu 3.219 mai puţini decât vineri. De la începutul epidemiei, au fost externați sau vindecaţi 1.871.189 de pacienți, cu o creștere de 16.062 în ultimele 24 de ore. Rata de pozitivitate scade cu jumătate de punct ajungând la 4,6% (a fost de 6,1%).

E va face tot posibilul pentru respectarea contractelor privind vaccinurile. Michel: „Vom folosi toate mijloacele legale”

„Nu lipsesc dozele de vaccin Pfizer, numai că seringile de precizie care permit extragerea cantităţii potrivite de ser nu sunt proporționale cu flacoanele: dacă le-am avea, am putea extrage permanent șase doze pe flacon și nu 5, așa cum sugerează Aifa", reclamă mai multe centre de vaccinare din diferite regiuni (inclusiv Lombardia, Sicilia, Emilia Romagna), care raportează această săptămână lipsa seringilor de precizie (regiunea Calabria s-a confruntat cu aceeaşi problemă săptămâna trecută).

Răspunsul comisarului Arcuri nu a întârziat să apară: „Nu este adevărat” că au fost trimise mai puține seringi de precizie la centrele de vaccinare. „Săptămâna aceasta au fost distribuite mai puține seringi din simplul motiv că Pfizer ne-a trimis mai puține flacoane de vaccin”. Situaţie care va continua şi săptămâna viitoare, deoarece „vor ajunge cu 20% mai puține flacoane decât s-a anunțat”.

Premierul Conte intervine în această chestiune: „încetinirea livrărilor” de vaccinuri „constituie încălcări contractuale grave, care produc daune enorme Italiei și altor țări europene, cu repercusiuni directe asupra vieții și sănătății cetățenilor și asupra țesutului nostru economic- deja puternic încercat de un an de pandemie.

Vom folosi toate instrumentele și toate inițiativele legale, așa cum facem deja cu Pfizer-Biontech, pentru a revendica respectarea angajamentelor contractuale și pentru a ne proteja comunitatea națională sub toate formele posibile", a scris premierul pe Facebook, referindu-se la livrările vaccinului AstraZeneca.

„Ultimele știri care ne sosesc din partea producătorilor de vaccinuri anti-Covid sunt îngrijorătoare - a scris Conte pe Facebook -. Pfizer-Biontech a comunicat mai întâi o încetinire a distribuției către țările UE a dozelor de vaccin deja planificate. Şi mai îngrijorătoare sunt însă știrile difuzate ieri de AstraZeneca, al cărui vaccin așteaptă să fie distribuit în curând și în UE. Dacă va fi confirmată reducerea cu 60% a dozelor care vor fi distribuite în primul trimestru, acest lucru ar însemna că în Italia vor fi livrate 3,4 milioane de doze, în loc de 8 milioane ”.

Prima livrare a vaccinului AstraZeneca, dacă va primi undă verde de la EMA pe 29 ianuarie, este aşteptată în data de 15 februarie. Cel puţin aşa pare să fi anunţat comisarul de urgență Domenico Arcuri în timpul întâlnirii cu regiunile. Celelalte două livrări vor fi programate în schimb pentru 28 februarie și 15 martie.

Astfel, a explicat comisarul pentru situații de urgență, la sfârșitul lunii martie vor fi livrate în Italia aproximativ 15 milioane de doze de vaccin, explicând că în acest moment din partea Astrazeneca, dacă vaccinul va fi aprobat de EMA, până la sfârșitul lunii martie, vor sosi doar 3,4 milioane de doze, în locul celor 8 asigurate anterior, pe lângă dozele Moderna și Pfizer.

Luni, Avocatul Statului va finaliza investigațiile legale, iar Italia va acţiona împotriva societăţii Pfizer pe trei canale: un avertisment pentru neconformitate care urmează să fie prezentat în Italia, o plângere către procurori pentru potențiale daune aduse sănătății și o cerere în numele guvernului italian și a regiunilor depusă la Baroul Bruxelles pentru nerespectarea contractului.

"Epidemia rămâne într-o fază delicată și nu trebuie să relaxăm măsurile: atunci când le slăbim, virusul începe să alerge, este un fel de stop and go. Deci, este mai bine să păstrăm măsurile actuale pentru a evita o circulare prea mare a virusului.

Trebuie să fim foarte rapizi în identificarea variantelor și să luăm măsuri de restricționare a mobilității în locurile în care se întâmplă acest lucru, aşa că, în concluzie, trebuie să continuăm să ţinem garda sus", a declarat Gianni Rezza, directorul departamentului de prevenţie de la Ministerul Sănătăţii.

"După cinci săptămâni de creștere neîntreruptă, în Italia, indicele de transmisibilitate Rt scade la 0,97, la fel şi internările în unitățile de terapie intensivă și în secțiile obișnuite. Numai că este prea devreme să ne gândim la o schimbare reală a curbei epidemiei de la Covid-19. Imaginea care reiese din ultima monitorizare săptămânală a Institutului Superior de Sănătate și a Ministerului Sănătății continuă să fie una îngrijorătoare, deși cu unele semne inițiale de îmbunătățire (vezi datele referitoare la săptămâna 11/1 / 2021-17 / 1 / 2021, actualizate la 20.01.2021)", conchide Rezza.