Procurorul șef european Laura Codruța Kovesi trebuie să acționeze împotriva producătorilor de vaccinuri care nu-și onorează angajamentele față de UE. Declarația îi aparține europarlamentarului Traian Băsescu (PMP).

Traian Băsescu a arătat că în acest moment furnizorii de vaccinuri anti-COVID refuză să livreze cantitățile agreate cu Uniunea Europeană. Or, susține el, aceasta după ce au obținut bani în avans, pentru a dezvolta aceste vaccinuri.

„În Parlamentul European i-am văzut și pe șefii de la BionTech-Pfizer și pe cei de la Moderna și pe cei de la AstraZeneca. Era înainte de testarea vaccinurilor pe care le dezvoltau și promiteau marea și pământul ca să obțină banii în avans. Asta trebuie să fie o lecție pentru ce înseamnă relația guvernelor cu Pharma. Acum își pot permite întârzieri. De bună seamă, nu trebuie neapărat să revină în fața unor comisii parlamentare. Trebuie ca doamna Kovesi să-și facă treaba la nivel european”, a declarat Băsescu.

Kovesi împotriva furnizorilor de vaccinuri

Fostul președinte al României a vorbit despre ce se întâmplă acum la nivel European în legătură cu livrările de vaccinuri. El a precizat că există o stare de fapt, că furnizroii nu-și respectă angajamentele asumate.

„Furnizorii nu-și respectă angajamentele. În ce privește AstraZeneca, lucrurile sunt mai complicate. Până în martie, AstraZeneca trebuia să furnizeze 40 de milioane de doze de vaccine. Înțelegerea de la finalul săptămânii trecute s-a făcut pe 9 milioane de doze. AstraZeneca a primit 360 de milioane de euro de la UE. Acum spune că nu are obligația fermă să furnizeze cele 40 de milioane de doze. Vor mai fi negocieri deoarece Comisia Europeană merge pe ideea să nu rupă punțile de comunicare și să găsească soluții negociate”, a mai spus Traian Băsescu.

Europarlamentarul PMP a mai arătat că vaccinurile BionTech-Pfizer și Moderna vin din statele Unite. Or, în SUA există un ordin executiv de interzicere a exporturilor de vaccinuri anti-COVID.

„Noi primim aceste vaccinuri prin Canada sau prin Mexic, nu în mod direct. Lucrurile sunt complicate.

Fostul președinte a mai precizat că, în actualul context, campania de vaccinare din România va dura mai mult decât s-a estimat inițial.

„Trebuie să fim pregătiți pentru un termen mai lung, dacă luăm în considerare întârzierile de livrare. De sâmbătă, ca reacție la reducerea livrărilor, UE a emis o dispoziție de punere sub control a exporturilor. AstraZeneca are o fabrică la Bruxelles, iar vaccinurile se duc în Marea Britanie. Aceasta în loc să satisfacă exigențele din contractele UE”, a mai spus Băsescu.

Cât de eficiente sunt vaccinurile

Băsescu a declarat că nu există siguranța că vaccinurile sunt eficiente și împotriva noilor tulpini din Brazilia și Marea Britanie. Potrivit spuselor sale, avertismentul a venit din partea comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„În discuția pe care am avut-o cu Stella Kyriakides am fost avertizați că nu există certitudine că actualele vaccinuri neutralizează și tulpina din Marea Britanie. Este și cazul tulpinei din Brazilia. Există riscul ca actualele vaccinuri să reacționeze și împotriva acestei tulpini”, a mai spus Traian Băsescu.