Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu ar trebui să fie desființată. Crede Traian Băsescu, fost președinte al României, care a vorbit despre importanța acestei entități. Despre care a spus că are un rol crucial în actul de justiție.

„Mi se pare foarte important pentru funcționarea justiției. Că foarte mulți justițiabili după ce plec fac o reclamație îl consideră pe judecător corupt și pun o plângere la DNA.  S-a ajuns la sute de dosare care stăteau în DNA la dospit, nu le verifica nimeni, dar se făcea în așa fel încât judecătorul să știe că avea un dosar penal. 

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie să rămână în picioare

Din acest motiv a fost necesară înființarea Secției Speciale. Este o bătălie totală acum să fie desființată Secția Specială și să revină actele de corupție ale judecătorilor la DNA. Cred că e o mare greșeală. Procurorii noștri nu au încă maturitatea de a face probe și pur si simplu de multe ori scriu editoriale când vor să înfunde pe cineva. Am văzut foarte multe editoriale, pentru care ar putea fi invidios și Ion Cristoiu sau alt editorialist. Le-am citit.” A declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

În această privință, actualul europarlamentar a făcut un demers la Bruxelles. „Drept pentru care m-am adresat Comisiei Europene să cer să fie atentă la evaluarea pe MCV atunci când ministrul Justiției se va umfla în pene când va trimite la Parlament proiectul cu desființarea acestei Secții. Pentru protecția protecția magistraților, fie ei procurori sau judecători, această Secție trebuie să existe.

Nu suntem încă la stadiul la care procurorii să fie suficient de maturi, toți vor glorie ieftină din arestarea politicienilor și a judecătorilor, și, atunci, acest filtru care înseamnă Secția Specială pentru judecători și procurori trebuie să existe”.

Atac la Laura Codruța Kovesi

Traian Băsescu a vorbit și despre Laura Codruța Koveși, fost șef al DNA, cea care în prezent conduce Parchetul European.

„Vajnica doamnă procuror-șef european Kovesi. Aș aștepta să declanșeze o anchetă legată de nerespectarea contractelor pentru furnizarea vaccinurilor de către industria farmaceutică. Credeți că are curaj? Cum n-a avut curaj să se bage în afacerea EADS. Drept pentru care pentru numire s-a retras și procurorul german și cel francez. Că EADS e franco-german. La fel o sa fie si aici. Și o să spună  Vai, ce bine!. Păi dacă, în România, o instituție semna niște contracte fără garanții de la furnizor, dând bani înainte, cred că-i lua DNA din pat!