Avertisment despre războiul comercial al vaccinurilor: „Este vorba despre oameni, nu despre politică”
- Maria Dima
- 1 februarie 2021, 12:54
Comisia Europeană, statele membre UE şi companiile farmaceutice ar trebui să coboare tonul în actuala dispută privind vaccinurile anti-COVID-19, susține directorul general al Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA).
Avertisment despre războiul comercial al vaccinurilor. Nathalie Moll, directorul general al EFPIA, a mai transmis că Comisia Europeană, statele membre UE şi companiile farmaceutice ar trebui să se concentreze pe un singur obiectiv - acela de a produce rapid vaccin pentru cât mai mulţi oameni posibil.
„Acum nu este momentul pentru naţionalism sau regionalism privind vaccinul. Sau pentru un război comercial al vaccinurilor. Acum este momentul să ne concentrăm pe rezultate, să permitem dezvoltarea susţinută. Producţia, cercetarea şi să ne concentrăm pe oameni'', a spus Moll.
„Nu ar trebui să fie vorba despre politică, ci despre oameni'', a subliniat ea.
Avertisment despre războiul comercial al vaccinurilor
În contextul escaladării diferendului cu producătorul suedezo-britanic AstraZeneca, executivul comunitar a lansat vineri o schemă de monitorizare a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19. Și de respingere, în anumite cazuri, a exporturilor de vaccinuri produse în fabricile din UE.
Această măsură, potrivit EFPIA, ar putea avea implicaţii catastrofale. „Orice mecanism care depăşeşte transmiterea informaţiei factuale, atingerea aşteptărilor privind transparenţa legată de unde se află produsele, ar fi considerată o restricţie potenţială în calea exporturilor şi ar submina cu adevărat furnizarea vaccinurilor către restul lumii. Aşadar, şi noi avem o responsabilitate'', a avertizat Moll.
Ursula von der Leyen, discuții cu vompaniile farmaceutice
Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a purtat duminică discuţii strategice cu directorii executivi a şapte companii farmaceutice cu care UE a încheiat contracte pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19. În contextul în care Uniunea se confruntă cu presiuni mari în privinţa strategiei sale de vaccinare a populaţiei, informează dpa.
„Pandemia a evidenţiat factorul limitativ al capacităţile de producţie. Este esenţial să abordăm aceste provocări”, a declarat şefa CE.
Discuţiile s-au axat pe gradul pregătirii pentru pandemie, noile tulpini ale virusului şi aspecte referitoare la producţia vaccinurilor, conform comunicatului de presă.
CE urmează să înfiinţeze o nouă Autoritate pentru pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii (HERA).În cooperare cu sectorul privat, pentru a ajuta la anticiparea ameninţărilor şi pentru a veni cu răspunsuri, a mai spus von der Leyen.