Comisia UE: Contracte semnate pentru 2,3 ​​miliarde de vaccinuri.  “Până în prezent, au fost semnate contracte cu șase companii pentru a garanta accesul la 2,3 miliarde de doze de vaccin”, a precizat Comisia Europeană.

Aceasta a reamintit că “sunt în curs negocieri cu alte companii pentru a garanta mai multe doze”.”

Am decis să punem în comun achiziționarea de vaccinuri, acest lucru ne permite să obținem prețuri considerabil mai mici și cantități mai mari pentru uniune în ansamblu şi procedând astfel, am rezervat trei miliarde de doze de vaccinuri”, a anunţat sâmbătă dimineaţa negociatorul șef european pentru Brexit, Michel Barnier în timpul intervenţiei pe care a avut-o la emisiunea Caffé Europa de pe Rai radio 1.

“Pentru a obține aceste cantități de vaccinuri pentru toate cele 27 de țări, a trebuit să facem cereri comune”, a subliniat el.

Comisia UE: Contracte semnate pentru 2,3 ​​miliarde de vaccinuri.

“Comenzile au fost făcute în perioada în care Marea Britanie încă mai făcea parte din piața unică. Cred că trebuie să lăsăm covidul în afara controversei legate de probleme foarte grave precum testarea, vaccinurile etc. Britanicii au ales o cale mai solitară, poate cu proceduri reglementate diferit de ale noastre”, a continua Barnier, referindu-se la tensiunile pe tema vaccinurilor dintre Bruxelles și Londra.

OMS împotriva „naționalismului vaccinului”: împărţiţi-le

Exact la un an de la declararea urgenței Covid de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează cu privire la riscul ca „naționalismul vaccinurilor” să prelungească perioada de timp necesară redresării economice, invitând la partajarea vaccinului.

„Dacă Covid-19 va continuă să circule în satul nostru global, la fel şi atitudinile naționaliste vizavi de vaccinuri, atunci vom plăti cu toții prețul prelungirii perioadei de timp necesară redresării economice”, a scris Tedros, sâmbătă pe Twitter.

Vineri, în discursul său de la Davos, directorul OMS a denunțat „pericolul real ca aceleași instrumente care ar putea ajuta la încetarea pandemiei, adică vaccinurile, ar putea agrava inegalitățile”.

Pentru că „în timp ce țările bogate continuă vaccinarea cetățenilor lor, țările cel mai puțin dezvoltate din lume urmăresc ceea ce se întâmplă și așteaptă”.

Apoi a lansat un apel către guverne: „Vaccinați-vă lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă și împărțiți dozele în exces cu Covax (programul OMS pentru a garanta vaccinurile pentru țările mai sărace), astfel încât și alte țări să poată face același lucru”.

Potrivit lui Tedros, “trebuie să ne asigurăm că vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății şi a persoanelor în vârstă se desfășoară în toate țările în primele 100 de zile ale anului în curs. Au mai rămas 71 de zile. Timpul este scurt”.

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu